A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Afrikára vonatkozó akciótervet fogadtak el a költöző vízimadarak megóvásáról szóló egyezményt aláíró országok a nyugat-franciaországi La Rochelle-ben az ENSZ égisze alatt tartott konferencián a hét végén.

Afrikában a megfigyelt költöző vízimadárfajok 13 százalékát fenyegeti kihalás. A 65 európai, afrikai és közép-keleti ország részvételével tartott tanácskozás utolsó ülésén elfogadott ötéves terv öt elsőrendű célra terjed ki, amelyek megvalósításához 9,5 millió euróra (2,8 milliárd forintra van szükség).

A válság miatt azonban a költségvetés szűkös, így a tervet az államok, fejlesztéssel foglalkozó intézmények és a magánszektor önkéntes hozzájárulásával kívánják finanszírozni.  „Ez a terv az önkéntes hozzájárulásoktól függ majd, de a kiadásai viszonylag alacsonyak a többi beruházáshoz viszonyítva. Egy rövid autópályaszakasz tízmillió euróba kerül" – mondta Paul Delduc, a konferencia francia elnöke, a környezetvédelmi minisztérium igazgatóhelyettese.

A megóvásra irányuló fokozott intézkedések, a vadászat korlátok közé szorítása, az ismeretek javítása, az odafigyelés és a nemzetközi együttműködés kibővítése a tervben meghatározott munka öt fő irányvonala.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) égisze alatt szervezett Nemzetközi Konferencia a költöző vízimadarakról az ötödik ilyen tanácskozás volt, most első ízben rendezték Franciaországban. Az államok, civil szervezetek és tudósok 300 képviselője vett rajta részt.

Szakértők rámutattak, hogy az afrikai helyzet a legaggasztóbb a nedves övezetekre (mocsarakra, mangroveerdőkre, folyótorkolatokra) a túlnépesedés, az orvvadászat és a mezőgazdaság következtében nehezedő nyomás miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás