Hirdetés
greenfo/MTI

Az új-zélandi Északi-sziget nyugati partjainak közelében őshonos Maui delfinből a becslések szerint csupán mintegy 55 felnőtt egyed él, szakértők úgy vélik, hogy 2030-ra teljesen kihalhat a faj.

A Maui delfint, a világ legkisebb delfinfaját a kihalás veszélye fenyegeti. Az új-zélandi Északi-sziget nyugati partjainak közelében őshonos állatból a becslések szerint csupán mintegy 55 felnőtt egyed él, szakértők úgy vélik, hogy 2030-ra teljesen kihalhat a faj.

A tengeri emlősök kutatásával foglalkozó társaság (SMM) csütörtökön hozta nyilvánosságra adatait. A szakemberek szerint évente átlagosan öt állat pusztul el a halászhálók miatt. A szervezet, amely hatvan ország mintegy kétezer kutatóját tömöríti, a vontatóhálók és álló hálók betiltását követeli a térségben. Ha az új-zélandi kormány nem cselekszik, annak szörnyű, visszafordíthatatlan következményei lesznek – figyelmeztetett az új-zélandi miniszterelnökhöz címzett levélében Helene Marsh, az SMM elnöke.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság már 2012 júliusában igyekezett felhívni a figyelmet a Maui delfinek veszélyeztetett helyzetére. Az új-zélandi kormány tavaly megkezdte a védekezési módszerek felülvizsgálatát, arról azonban nem döntött, milyen eszközöket vet be a faj lehetséges megerősítése érdekében.
Kép forrása>>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás