A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kihalófélben vannak az elefántok, a nyugat-afrikai ország Elefántcsontpart emblematikus állatai. A helyi vízügyi és erdészeti minisztérium közlése szerint három évtized alatt kevesebb, mint felére, 1100-ról 500 körülire csökkent az Elefántcsontparton élő elefántok száma az erdőirtások és a vadorzás együttes hatására.

Az 1960-as években még 100 ezer elefánt élt az országban, bár akkor még 16 millió hektárnyi erdőség borította az ország területét – emlékeztetett a tárca vezetője, Martial Kouamé Mé.

A miniszter szerint a kakaótermesztés miatt fél évszázad alatt 2 millió hektárra csökkent az erdők területe Elefántcsontparton, emiatt veszélybe kerültek az elefántok utolsó menedékhelyei is. Elefántcsontpartról származik a világ kakaótermelésének 40 százaléka.  Csökkentette az állatok természetes élőhelyét az ember viharos gyorsaságú terjeszkedése, az urbanizáció is.

Az elefántcsontparti hatóságok 2016-ban akciót indítottak az erdőirtások által különösen veszélyeztetett fajnak, a törpeelefántoknak otthont adó Peko-hegyi Nemzeti Park védelmére. Élőhelyüket itt is a kakaóültetvények terjeszkedése fenyegeti.

A vízügyi és erdészeti miniszter szerint a hazájában 208 állatfajt fenyeget a kihalás.

Nyitókép: elefánt tetem Ivory Bruce Davidson /WWF

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás