Hirdetés

Az Egyesült Államok Hal- és vadvédelmi szolgálata (FWS) bejelentette, hogy kihalt a királyharkály, más néven elefántcsontcsőrű harkály és 22 másik faj, köztük halak és más állatfajok.  Az FWS azt javasolja, hogy vegyék le őket a veszélyeztetett fajok listájáról.

A fajok között a legismertebb a királyharkály: egy-egy egyedének meg nem erősített felbukkanása az elmúlt évtizedekben több sikertelen kutatáshoz is vezetett Arkansas, Louisiana, Mississippi és Florida mocsaraiban. A királyharkály egykor az Egyesült Államok legnagyobb harkályfaja volt, de utoljára – biztosan – 1944-ben látták Lousinianában. Hivatalosan 1967-ben került fel a veszélyeztetett fajok listájára.
A másik ismertebb faj az Alabama és Mississippi folyóiban őshonos Pleurobema marshalli folyami kagyló, amelyet egykori azonosítása után soha többé nem találtak a kutatók.

A kihalásokat számos tényező okozza, többek között a fajok élőhelyéül szolgáló térségek túlzott fejlesztése, a vízszennyezés, az erdőirtás, az invazív fajok megjelenése, a gyűjtők általi kereslet miatti vadászat.

Mind a 23 fajnak volt bizonyos esélye a túlélésre, amikor az 1960-as évek elején a veszélyeztetettek közé sorolták őket. A listáról azóta csupán 11 fajt távolítottak el kihalás miatt, és 54-et azért, mert populációi növekedni kezdtek. Utóbbiak között van a fehérfejű rétisas, a barna pelikán és a hosszú szárnyú, más néven púpos bálna.

A kihalt fajok között van 11 madár, egy denevér, kettő hal, egy növény és nyolc kagyló. A Fish and Wildlife Service (FWS) közlése szerint nagyon alapos tudományos vizsgálat előzte meg javaslatukat. „A 23 faj mindegyike örök veszteség nemzetünk természetes öröksége és a globális biodiverzitás számára” – mondta  a BBC szerint Bridget Fahey, aki a fajok osztályozásával foglalkozik az FWS-nél.

„Ez egy kijózanító emlékeztető arra, hogy a kihalásuk az emberek okozta környezeti változások következménye.
Világszerte 902 fajt tartanak kihaltként nyilván, tényleges számuk azonban jóval magasabb lehet, mivel egyes fajokat soha nem is azonosítottak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás