A rovat kizárólagos támogatója

Az immár nem fideszes többségű új Fővárosi Közgyűlés mai alakuló ülésén megszavazta azt a főpolgármesteri javaslatot, ami megállapítja, hogy klímavészhelyzet áll fenn. Ez egy fontos első lépés a Greenpeace szerint is, amit mihamarabb ambiciózus intézkedések kell kövessenek.

A javaslat többek között kimondja, hogy „a széndioxid-kibocsátásra közvetlenül vagy közvetve kiható minden döntési javaslatról az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás és az egyéb környezeti hatások vizsgálatának ismeretében, az éghajlatváltozás elleni fellépés szempontjainak elsőbbségét biztosítva dönt”. Valamint a főpolgármesternek felül kell vizsgáltatnia a rendkívüli időjárási helyzetek (így különösen a felhőszakadás, légszennyezés, szélvihar és árvíz) esetére
irányadó intézkedési tervet. És olyan intézkedési tervet terjeszt elő, ami biztosítja, hogy a főváros intézményei és cégei karbonsemlegessé és zöldenergián alapulóvá váljanak. És klímadaptáciás és mitigációs tervet készít.

Felismerve, hogy az éghajlatváltozás alapvető fenyegetést jelent a jólétre, a társadalmi békére és a jövő generációk életfeltételeire, a közgyűlés ellenszavazat nélkül megállapította, hogy klímavészhelyzet áll fenn. Emellett a főváros kötelességet vállalt az éghajlatváltozás elleni fellépésre, valamint vállalta, hogy intézkedéseket tesz, hogy a fővárosi önkormányzat és cégei karbonsemlegessé és zöldenergián alapulóvá váljanak reális határidőn belül.

Déri Tibor (Momentum) felszólalásában kifejezte: örül, hogy a környezetvédelem kiemelt téma lett, külön bizottsággal, aminek ő lett az elnöke. Hozzátette: Budapestnek példát kell mutatnia a többi magyar város számára, hogy a klímakatasztrófát megelőzzük.

Láng Zsolt (Fidesz) elmondta, hogy a környezetvédelem az egyik legfelkapottabb és legdivatosabb téma a fiatalok körében, de meg kell próbálni higgadtan, tárgyszerűbben beszélni róla. Közölte, az, hogy a kormány nem csinál semmit ez ügyben, egyszerűen nem igaz, kibocsátási kvótákban sokkal előrébb járunk, mint számos nyugati ország, és Magyarország inkább betartja a szabályokat, mint a nagy európai országok. Hozzátette, hogy bár nem szavaz ellene, a vészhelyzet kifejezést nem egészen érti, mire vonatkozik pontosan.

Baranyi Krisztina független képviselő (Ferencváros polgármestere) elmondta, a klímavészhelyzethez tartozik, hogy egyre gyakrabban kell hőségriadót elrendelni, hogy a nagyobb esőzéseknél a Dunát elönti a fekália, tehát itt volt az ideje kinyilvánítani a vészhelyzetet. (via index, 444 )


klímatüntetés a Kossuth téren 2019 szeptember Fotó: Sarkadi Fanni

A Fridays for Future Magyarország üdvözli a Fővárosi Önkormányzat döntését, mellyel végre Budapesten is kihirdették a klímavészhelyzetet, a világ több száz városához és 23 országához hasonlóan.

A klímavészhelyzet kihirdetése egy alapvető lépést jelent, az igazság kimondását. Ugyanakkor önmagában nem megoldás, hanem éppen annak beismerése, hogy égetően szükségünk van megoldásokra. A klímavészhelyzet kihirdetése létfontosságú intézkedések alapja lehet és kell is, hogy legyen – enélkül értelmét veszítő, valódi tartalmat nélkülöző politikai aktus marad.

Kérjük ezért Budapest önkormányzatát, hogy mutassa be a konkrét cselekvési programját, terveit, amelyekkel elősegíti a város mihamarabbi alkalmazkodását és kibocsátásainak csökkentését, természetre gyakorolt káros hatásának csökkentését.

Kérünk emellett minden önkormányzatot, hirdessenek ökológiai- és klímavészhelyzetet! Az első lépés minden esetben a válsággal és a felelősségünkkel való szembenézés! Napról napra egyre nagyobb jelentősége van, hogy az önkormányzati döntéseknél figyelembe vegyék a biodiverzitás és a klíma védelmét, és meghozzák azokat az intézkedéseket, amelyek a lakosság alkalmazkodását, a város élhetőbbé tételét segítik szélsőségesen változó körülmények között is.

Azt várjuk, és azt várjuk el minden magyar politikustól – a kormánytagoktól az önkormányzati képviselőkig – hogy viselkedjenek és cselekedjenek hatalmas felelősségük súlyához mérten: a klímaválság nem vitatéma, nem politikai vagy ideológiai kérdés, hanem tudományos tény. Az elborzasztó, civilizációnkat és életünket veszélyeztető következményeket pedig csak az emberiség tudja mérsékelni.

Azt várjuk, és várjuk el a politikusoktól, polgármesterektől, képviselőktől és a mindenkori magyar kormánytól, hogy álljanak a cselekvés élére – hirdessenek ökológiai- és klímavészhelyzetet, alkossanak cselekvési tervet, és valósítsák meg azt minél több településen és országos szinten!

Azért, hogy ez minél gyorsabban történjen, kérünk minden felelős magyar embert, hogy fejezze ki a közügyeinket irányító politikusok felé ennek a fontosságát, kérje tőlük számon a gyors és hatékony intézkedést velünk együtt.

A Fridays for Future Magyarország 2019-ben már három alkalommal csatlakozott a világszerte milliókat az utcára vivő globális klímasztrájkhoz, a szeptember 27-i tüntetésen Magyarországon addig példátlan méretű tömeg, legalább 6000 ember vett részt. November 29-én – napokkal az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája előtt – ismét világszerte, így Budapesten és több mint tucatnyi magyar városban is utcára vonulnak az ökológiai- és klímaválság elleni fellépést követelők. A Fridays for Future célja, hogy újabb nagyszabású megmozdulással hívja fel a figyelmet az azonnali cselekvés szükségességére.

klímatüntetés a Kossuth téren 2019 szeptember Fotó: Sarkadi Fanni

A klímavészhelyzet kihirdetése Budapesten egy fontos első lépés a Greenpeace szerint is, amit mihamarabb ambiciózus intézkedések kell kövessenek. Ezek kidolgozásában a Főváros továbbra is számíthat a Greenpeace-re, de emellett szükség van a lakosság, a kerületi vezetők, a kormány együttműködésére is. Továbbá  Budapest mellett az ország minden településén is prioritásként kell kezelni a klímavédelmet. Ahhoz, hogy lakóhelyünk élhető maradjon, itt az ideje mindenhol megtennünk az első érdemi lépéseket- közölte ma a zöld szervezet.

A Greenpeace itthon és nemzetközi szinten is évek óta hangsúlyozza: az ember okozta klímaváltozás katasztrofális következményeivel fogunk szembesülni, ha nem kezdünk azonnali cselekvésbe. A klímaválság hatásai már most érezhetőek Budapesten is: az egyre gyakrabban jelentkező villámárvizek és hőhullámok, az aszályos időszakok, majd napokon át tartó esőzések  a fővárosiak napjait is egyre jobban megkeserítik.

Budapest ma a klímavészhelyzet kihirdetésével arról adott tanúbizonyságot, hogy az új városvezetésben van politikai szándék arra, hogy megvédje a fővárosi lakosságot a klímaválság hatásaitól. A környezetvédő szervezet üdvözli ezt a szimbolikus lépést, de felhívja a figyelmet arra, hogy a valódi elköteleződést a tettek mutatják majd.

A Fővárosi Közgyűlés által ma elfogadott, a klímavészhelyzetről szóló határozat pontjai ebbe az irányba mutatnak:

 • a klímavédelem szempontjainak prioritása a döntések meghozatalánál;
 • az adatok nyilvánossága és a lakosság részvétele a döntésekben;
 • a Fővárosi Önkormányzat, annak intézményei és gazdasági társaságai karbonsemlegessége, és energiaellátásuknak megújulókra való alapozása;
 • a rendkívüli időjárási helyzetek és a légszennyezettség idejére irányadó intézkedési tervek felülvizsgálata;
 • klímaadaptációs és mitigációs intézkedési terv készítése.

Ezzel együtt számos területet nem érint a határozat. Ahhoz, hogy a 2020. december végéig elkészítendő klímaadaptációs és mitigációs terv valóban védelmet tudjon nyújtani a lakosságnak a klímaválságban, az abban megfogalmazott intézkedéseknek, a teljesség igénye nélkül, az alábbi területekre is ki kell terjednie:

 • a főváros egészének karbonsemlegessége;
 • a fővárosi zöldterületek védelme és fejlesztése;
 • a termőföld, az élőhelyek és a vízbázisok védelme;
 • az épületállományból, a közlekedésből és az ipari tevékenységekből származó kibocsátások mihamarabbi csökkentése;
 • a vállalati, közösségi és egyéni megújulós energiatermelés növelésének ösztönzése;
 • hulladékcsökkentés kérdései, a körkörös gazdaságra való átállás;
 • a főváros élelmiszerbiztonságának garantálása a városi mezőgazdálkodás és a város – agglomeráció együttműködésén alapuló rövid láncú élelmiszer-értékesítés támogatása.

A gyors cselekvéshez jó alapot nyújt a már létező fővárosi klímastratégia is, az abban foglaltaknál azonban komplexebb látásmódra, jóval ambiciózusabb vállalásokra, és a megvalósíthatóságot garantáló keretekre van szükség: elsősorban konzekvens politikai akaratra, pénzre és szakemberekre – ahogy arra felhívja a figyelmet a Greenpeace értékelése.

„Üdvözöljük a Fővárosi Önkormányzat döntését, mely jó első lépés a valódi cselekvés felé. Emellett sürgetjük a mihamarabbi intézkedéseket: a Fővárosnak sürgősen hozzá kell látnia a kibocsátások csökkentéséhez, a megváltozó körülményekhez való felkészüléshez, az alkalmazkodáshoz. Ehhez együttműködő felekre van szükség: a klímaválságban ugyanis egy hajóban evez a lakosság, a városi és kerületi vezetők, az állami intézmények és a kormány is. Ez tehát közös felelősség”​ – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace azt várja a települések döntéshozóitól mindenhol az országban, hogy valódi vezetőkként ismerjék fel felelősségüket és helyi szinten tegyenek meg mindent lakosságuk védelmében, a klímaválság csökkentése és az ahhoz való alkalmazkodás érdekében. A Greenpeace Magyarország Egyesület ahogy eddig is, ezután is partner lesz ebben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek