A rovat kizárólagos támogatója

Egyértelmű, hogy önkormányzati szinten is meg kell találni a válaszlépéseket a klímavészhelyzetre, ma már sokkal inkább az a kérdés, hogyan? Az Energiaklub német–magyar- együttműködéssel létrejött „Berlin-Budapest klímaadaptációs párbeszéd” projektje ezt mutatja meg, kiemelve egy mintaprojektet, Ferencvárost.

Kihirdettük a klímavészhelyzetet! Mi a következő lépés? 

Egyre több önkormányzat ismeri fel az éghajlatváltozás hatásaira való válaszlépések fontosságát és készít klímastratégiát vagy Fenntartható Energia és Klíma Akciótervet (SECAP).
Megjelent az Energiaklub szakértői és partnerei (EPC, Organic Communication) által összeállított útmutató, amely önkormányzatok számára ad áttekintést az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tervezéséhez. A Berlin-Budapest klímaadaptációs párbeszéd projekt keretében elkészült kiadvány hivatalos bemutatóját 2021. február 17-én tartották meg. A projektet a Német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium támogatta.

Az esemény fő témája annak a frissen elkészült útmutatónak a bemutatása volt, amely áttekintést ad önkormányzatok számára az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tervezéséhez.  A kiadvány bemutatja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tervezési folyamatának sajátosságait és gyakorlati segítséget nyújt helyi önkormányzatok vezetőinek és szakembereinek az alkalmazkodáshoz szükséges intézkedések konkrét megtervezéséhez. És ami a legfontosabb: ha már kihirdeti egy önkormányzat a klímavészhelyzetet, akkor hogyan tovább? Mit kell tennie az itt élőknek a hétköznapokban?
Bár a konferencián javarészt szakemberek, döntéshozók vettek részt, tanulságos lehet elsősorban a ferencvárosi lakóknak is, hiszen e IX. kerületi projekt sok szempontból mintaként szolgálhat más kerületeknek, településeknek.  Erről készült a RÁDIÓ9 podcastja >>>

Amint a beszélgetésben elhangzik, a Bakáts tér példája jól szemlélteti, hogyan érdemes felülírni az eredeti terveket. Az is kiderül, mi a fontosabb: a helyi rendezvények vagy az év maradék 300 napja?  Az önkormányzatoknak érdemes személyre szabott „akciótervet” kidolgozniuk, ehhez az Energiaklubtól és a 9. kerülettől is kapnak segítséget, ajánlásokat.

„A válaszlépések megtervezése adatgyűjtéssel és sérülékenységvizsgálattal kezdődik, majd a célok kijelölése és a szükséges intézkedések meghatározása következik. Ezt egészíti ki az akciótervezés és szükség esetén a modellezés – mondta Pej Zsófia, az Energiaklub adaptációs szakértője. – Az elmúlt egy-két év alapján egyre több önkormányzat foglalkozik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással, ami a lassan hat éves munkánk eredménye is.”

A településüzemeltetéstől, a közlekedésfejlesztésen át a vízgazdálkodásig – benne az esővíz hatékony gyűjtését és hasznosítását jelentő csapadékvíz-gazdálkodással – rengeteg önkormányzati feladattal függ össze a klímavészhelyzet. Az ide tartozó problémákat a lakosság is bejelentheti a KLÍMA PANASZ weboldalon pontos helymeghatározással.

Ez a kiadvány bemutatja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tervezési folyamatának sajátosságait és gyakorlati segítséget nyújt helyi önkormányzatok vezetőinek és szakembereinek az alkalmazkodáshoz szükséges intézkedések konkrét megtervezéséhez. Segít abban, hogy az önkormányzatok és a külső szakértők együttműködése zökkenőmentes legyen és minőségi elvárásokat fogalmazhassanak meg a közszféra megrendelői az alvállalkozók felé.

A Kihirdettük a klímavészhelyzetet! Mi a következő lépés? c. kiadvány az Energiaklub által korábban kiadott Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás települési szinten – Útmutató önkormányzatoknak helyi adaptációs stratégia készítéséhez című segédanyag folytatásának tekinthető.

ARC kiállítás 2020. nix klímariadó

Az új kiadvány elsősorban arra fókuszál, hogy klímastratégia vagy SECAP birtokában mik a következő lépések, hiszen ezek a dokumentumok még nem elég részletesek ahhoz, hogy a gyakorlatba is átültethetők legyenek az általuk megfogalmazott célok és intézkedések. Ízelítő az érintett témakörökből:

— sérülékenység vizsgálat lehetséges módszerei és adatforrásai,

— rugalmas ellenálló képességet növelő intézkedések kiválasztása,

— mikroklimatológiai modellezésben rejlő lehetőségek.

Minden bemutatott témakört a gyakorlatban megvalósított példa színesít, amik a Budapest IX. kerület Önkormányzatával végzett két éves munka során szerzett tapasztalatokat foglalja össze.

Kiadvány letöltése:  Kihirdettük a klímavészhelyzetet Mi a következő lépés Útmutató önkormányzatok számára az alkalmazkodás tervezéséhez (8,4 MB pdf.)

Az Energiaklub 2020 év végén két önkormányzat számára is készített az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz szükséges intézkedések gyakorlati megvalósítását támogató részletes akcióterveket. Amennyiben szívesen venné igénybe szakértelmünket, várják jelentkezését a telepules@energiaklub.hu e-mail címen.

A témához kapcsolódik a Rádió9 egy korábbi podcastja:  KLÍMASTRATÉGIA FERENCVÁROSI ÉS FŐVÁROSI SZINTEN 2020 11 09

Nyitókép: klímatüntetés a Kossuth téren2019 11 29. fotó: Dörgő Zsuzsi

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás