A rovat kizárólagos támogatója

A Port Sudan és a Vörös tengeri partvidék között az 50-es években kiépített, s azóta becslések szerint a veszélyeztetett dögkeselyűk (Neophron percnopterus) ezreinek is halálos áramütést okozó hírhedt elektromos vezetéket kivonták a forgalomból.

A szudáni kormánynak és az energiaszolgáltató cégnek erre a döntő lépésére a BSPB (a BirdLife bulgáriai partnere), a BirdLife UNDP/GEF szervezetének a repülő vándorló madarakkal (MSB) kapcsolatos projektjének és a helyi, kormányzattól független Szudáni Vadvédelmi Társaság (SWS) többéves munkáját követően került sor.

A „gyilkos vezeték” kiiktatására és helyettesítésére vonatkozó döntés az után született meg, hogy az SWS elnöke, Ibrahim Hashim professzor 2013 márciusában az MSB támogatásával előadást tartott a kormányzat és az energiaszolgáltató cég vezető tisztségviselőinek. Szeptemberre már meg is kezdődtek a munkálatok egy új, teljesen szigetelt elosztó rendszer létrehozására, amely a korábbival párhuzamosan vezet.

A vezeték kiiktatására vonatkozó hír akkor jelent meg, amikor az MSB projekt egy csoportja ellátogatott a szudáni elektromos elosztó vállalathoz (Sudanese Transmission Electricity Co.), hogy bemutassa a projektnek a madarakkal és Rift Valley/Vörös tengeri vonulási útvonal mentén található felsővezetékekkel kapcsolatos tanácsait. Ibrahim Hashim professzor örömmel fogadta a döntést. „ A dögkeselyűk és a többi madár mostantól biztonságosan pihenhet meg a vándorútjának ezen a szakaszán.”

Osama Alnouri, az MSB regionális projekt koordinátora szerint: „Ez a jelentős siker annak a munkának a halmazati eredménye, amelyet a BirdLife bulgáriai partnere folytatott a dögkeselyűket és más repülő madarakat illető veszélyek kutatásában és mennyiségi kimutatásában, az MSB projekt és a szudáni vadvédelmi társaság célzott erőfeszítéseinek, továbbá annak az elkötelezettségnek, amelyet a szudáni elektromos elosztó cégek igazgatói vállaltak e hosszú ideje fennálló problémának a megoldására. Szeretnénk megköszönni az Idegenforgalmi Minisztérium és a Vadvédelmi Igazgatóság támogatását is.”

Nada Tosheva, a BSPB vezérigazgatója így vélekedett: „A BirdLife bulgáriai partnerének és a vándorló repülő madarak projekt csodálatos közös sikere világosan rámutat, hogy az olyan, hosszú vándorutat megtevő madarak, mint a dögkeselyű és a fiatal parlagi sas hatékony védelme érdekében kulcsfontosságú a kontinenseken átívelő együttműködés a BirdLife hálózatán belül.”

„Ez a nagyszerű hír rávilágít, hogy milyen hatékonyan működik együtt a BirdLife Partnerség a kormányokkal és az iparral. Ha helyben cselekszünk globális összefüggésben, akkor hatékonyan tudunk foglalkozni az olyan jelentős kérdésekkel, mint a vándorló madarak védelme. Valamennyi közreműködőnek gratulálni szeretnék.” – mondta Dr. Marco Lambertini, a BirdLife vezérigazgatója.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek