A rovat kizárólagos támogatója

Egy lakótelepen nem csak szürke és unalmas lehet a vizuális környezet! Érdemes a szépségeket is észre venni. Emlékeznek még az első magyar teleregényre? A Szomszédokat Gazdagréten forgatták. Itt fotózott Bajomi Bálint, akinek képeit vándorkiállításon nézhetik meg.

Hét éves koromban, 1987 májusában költöztünk a frissen felépített Gazdagréti lakótelepre. Maga a lakótelep valóban szürke volt akkoriban, mivel a parkosítás elmaradt az építés idején. A 9-11 emeletes épületek közötti zöldterületek csak egy hosszabb folyamat nyomán „bontakoztak ki” a lakók és az önkormányzat által később ültetett növényekből. Ma már szerencsére az utcán sétálva a fejünk feletti lombok miatt nem is nagyon látszik a beton.
Beköltözésünk idejében indult útjára a Szomszédok című teleregény, amely egészen 1999 végéig rendszeresen beszámolt a kor kisembereinek apró-cseprő vagy nagyobb horderejű problémáiról, örömeiről, bánatairól. A stáb légvonalban 170 méterre dolgozott tőlünk: az indulás idején megvettek két lakást és a beltéri jelenetek zömét ezekben vették fel. Édesanyámmal és húgommal egyszer én is szerepeltem a sorozatban pár másodpercre: az utcán sétáltunk, húgom babakocsiban volt és vágóképként felvettek minket.
Bár maga a lakótelep sivár volt, de a környezete nagyon tetszett nekem akkor is és azóta is. Fél óra séta innen a Rupp-hegy, ahol tavasszal gyönyörű virágok nyílnak a sziklagyepen. Nagyobb túra az Irhás-árok erdején végig sétálni, vagy a budaörsi kopárokig eljutni. Mindezek a hegyek szépen látszanak a panelház ablakából.

Naplemente nyáron, eső után.

A szép panorámát először vízfestékkel „dolgoztam fel” gyermekkoromban. Később a kilencvenes évek elején elkezdtem fotókat készíteni a tájról. Ma visszanézve technikailag gyengék ezek a kezdeti szárnypróbálgatások, de azért van dokumentum-értékük, mégpedig az alábbiak miatt. A környéken az 1970-es években hétvégi kiskertek voltak barackfákkal és más gyümölcsökkel. Az ablakunkból egy szántóföldre is ráláttunk, ahol a ’80-as évek végén még traktorral szántottak a Sasad Termelőszövetkezet tagjai. 1984 és 1987 között felépült a lakótelep, a ’90-es évektől pedig luxuslakóparkok, villák, előkelő társasházak nőttek ki a földből. Ezen változásokat dokumentáltam a fotóimmal. A 25 éves és a mostani képeket összehasonlítva egy általános következtetést lehet levonni: komoly szerepük van a védett területeknek a zöldfelület megőrzésében, hiszen csak ezen részeken maradt meg eredeti kiterjedésében a növényzet.

1996-ban megkaptam nagyszüleim 1952-ben vásárolt Kiev márkájú fényképezőgépét. Ekkor már érződött, hogy a fényképezést komolyabban gondolom. Később Canon és Minolta is gépeket használtam, viszont mostanra stabilan lehorgonyoztam a Nikon rendszernél. A fotózás korábban a hobbim volt, de szerencsére mára a munkám részévé vált. 2001-ben a greenfo.hu környezetvédelmi hírportálnak kezdtem dolgozni; később szabadúszóként az Élet és Tudomány és a National Geographic Magyarország weboldalának külsős munkatársa lettem. Ezen lapoknál már nem csak szövegeket, hanem képeket is szállítottam. Mára mintegy 800 képem jelent meg itt-ott a médiában. (Közben biológus diplomát szereztem és talán lassan a doktori fokozatom is meglesz természetvédelmi biológiából.)
További információk a weblapomon találhatók >>>

A háztetőről teleobjektívvel a Szabadság-szobrot is le lehet fényképezni.

Az utóbbi 3-4 évben nekiláttam szisztematikusan megörökíteni a panorámát az ablakból: egyrészt több képből összerakott nagy felbontású panorámaképeket készítek, másrészt mindenféle időjárási körülmények között készítem el a fotókat. Ebből az anyagból mutatok be egy válogatást a vándorkiállításomon. A legtöbb természetfotó-kiállítás anyaga különböző helyszíneken készül – a mostani tárlatom talán annyiban egyedi, hogy ugyanazon a helyszínen készültek a képek, mégis változatos élményt nyújtanak.
A kiállított fényképekből megrendelésre az Artwork laborjában műtárgy minőségű képeket tudunk készíteni.

Nyári vihar Gazdagréten.

A vándorkiállítás az alábbi helyszíneken és időpontokban tekinthető meg.
Mivel a helyszíneken egyéb programok is zajlanak, a látogatás előtt kérjük egyeztessen időpontot a megadott telefonszámon!

Kelenvölgyi Közösségi Ház
Cím: Kelenvölgy, 1116 Budapest, Kardhegy utca 2.
Megnyitó: 2019. február 22., péntek 18h
A kiállítást megnyitja Szebeni Dóra közművelődési vezető.
Jazz-zenével közreműködik: Bathó Lajos (zongora) és Pusztai István (akusztikus basszusgitár).
A kiállítás vége: március 14.
Időpontegyeztetés: +36 1 424 53 63.
E-mail: kkh@ujbuda.hu
Megközelíthető az 58-as, 150-es, 153-as, 250-es, 251-es és 251/A autóbuszokkal.

Tűzkő utcai társasház, közösségi helység
Cím: Gazdagrét, 1118, Budapest, Tűzkő utca 2.
Megnyitó: március 23., szombat, 17h.
a kiállítás vége: április 23., kedd.
Időpontegyeztetés: Papp Sándor, +36 30 971 75 76.
Megközelíthető a 8E, 108E, 139, 153, 154 autóbuszokkal.

Toldy Ferenc Gimnázium
Cím: Víziváros, 1015 Budapest, Toldy Ferenc u. 9.
A megnyitó időpontja és a kiállítás időtartama szervezés alatt.

KultúrJam
Cím: Angyalföld, 1132, Váci út 50.
A megnyitó időpontja és a kiállítás időtartama szervezés alatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás