Hirdetés

Új rendelkezések láttak napvilágot az eurázsiai hóddal (Castor fiber) kapcsolatban a Magyar Közlönyben. A rendelet szerint hódokra október 1. és március 31. között lehet vadászni. Arról is döntöttek, hogy a hódgátakat el lehet bontani, de csak a a természetvédelmi hatóság engedélyével.

2022 július 29-én új AM rendelet (20/2022) látott napvilágot a Magyar Közlöny 128. számában, mely a védett és fokozottan védett állat- és növényfajokról szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet egyes paragrafusait módosítja.
A lényeg röviden:

1) A hód már nem csak közérdekből lesz gyéríthető, hanem az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása érdekében is. A gazdasági célú gyérítés lehetősége révén egy kategóriába kerül tehát a bütykös hattyúval, házi verébbel, nagy kárókatonával, hörcsöggel, stb.

2) A gyérítés továbbra is a természetvédelmi hatóság által kiadott engedélyhez kötött.

3) A hódgátak bontására nem közegészségügyi vagy közbiztonsági okból csak akkor kerülhet sor, ha “a hódgát által megváltoztatott élőhelyeken élő védett és fokozottan védett fajok védelmének szempontjai nem sérülnek”.

Személyes véleményem: A mostani jogszabálymódosításnál sokkal fontosabb lenne egy átgondolt, országosan szervezett hódstratégia. (Területi alapon… egyes élőhelyek következetes védelmével, más esetekben beavatkozási lehetőséggel, pár speciális esetben pedig “no-hód zónákkal”). A gazdálkodóra háruló gazdasági célú gyérítésnél sokkal több értelme lenne egy központi büdzséből megvalósuló és a természetvédelem által kontrolált állományszabályozásnak. A jogszabálymódosítás önmagában látszatintézkedés a valós problémák megoldása kapcsán, anyagi forrást és humán erőforrást kellene rendelni a feladatokhoz. Mindez azonban nem reális egy olyan jogalkotási környezetben, amelyben a faj specialista kutatóit egy új rendelet több mint egy évig tartó kidolgozási procedúrája során meg sem keresik hivatalosan.

hódgát kép Juhász Erika

Szerencsére a hódgátak vízmegtartásra, védett és fokozottan védett fajok élőhelyére gyakorolt hatásaival kapcsolatos bekezdés bekerült. Úgy tudom, hogy ebben a kutatásaink és a kommunikációnk szerepet játszottak. A bekezdésre való tekintettel én a módosítást szakmailag elfogadhatónak tartom, még akkor is, ha a fent leírtakból látszik, hogy nem igazán célravezető ez az egész… A konfliktusok valós kezelése drága lenne, a konfliktuskezelés hiányából fakadó indulatokat viszont hosszú évtizedekig nem lehet majd orvosolni. Azt, hogy a jelen módosítás gyakorlati megvalósítása során mi fog történni, eldönti a jövő. Jogértelmezési szempontból vannak nyitott kapuk, melyek miatt természetvédelmi szempontból jól és rosszul is elsülhet a dolog. Csak remélni tudom, hogy szakmailag megalapozott döntések fognak születni az engedélyeztetési eljárások során. Én arra kérnék mindenkit, hogy gátépítő tevékenységet folytató hódcsaládokra csak a feltétlenül szükséges esetekben kérjék meg és használják ki az engedélyeket- írta  Juhász Erika  a Hódok Magyarországon FB oldalon.

Miért fontosak a hódtavak?

Magyarország területére az 1990-es évek elején Nyugat-Európából indult a hódok természetes visszatelepülése, egyre több helyen észlelték nyomait, vagy látták az állatokat a Duna, Mura, illetve a Rába mentén. Napjainkra gyakorlatilag hazánk minden jelentősebb vízfolyására eljutott ez a rágcsálófaj. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén először 2013-ban figyeltek meg olyan hódokat, amelyek a Tiszáról úsztak fel a Zagyva-folyón, és fokozatosan megtelepedtek a hegyvidéki, hegylábi vizes élőhelyeken.
Ha a hódcsaládok jönnek, akkor azok rágnak, gátat építenek, ami az átlagembernek is feltűnik, sok esetben a rosszallását vívja ki. Rágnak, mert a téli ínséges időszakra földközelbe, elérhetővé szeretnék tenni a lombkoronában található rügyeket, zsenge kérgeket. S amennyiben nincs a víz közelében kellő mennyiségű bokorfűzes vagy egyéb alacsony lombozatú cserje, kénytelenek a magasabb fáknak nekiesni éles fogaikkal. Jó hír a galériaerdőkért aggódóknak, hogy még véletlenül sem távolodnak el a vízparttól 15-18 méteren túlra, tehát legrosszabb esetben is csak ezt a keskeny fásszárú sávot rághatják meg. És építenek is, valódi hódduzzasztóműveket raknak össze mérnöki precizitással.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás