A rovat kizárólagos támogatója

Súlyosan rákkeltő vegyületek, az egyebek mellett benzolt és toluolt tartalmazó BTEX jelenlétét, a megengedett határérték 12.000 szeresét (!) is kimutatta a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vizsgálata a Józsefvárosban – jelentette be Erőss Gábor helyi önkormányzati képviselő a Metal-Art Zrt. telephelye közelében, a VIII. kerületi Rezső téren.

Újra a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordul Erőss Gábor, a Párbeszéd józsefvárosi képviselője Könyves Kálmán körút és Üllői út kereszteződésében lévő telephelyén történt etilén-oxid-szennyezés ügyében, miután a csatornázási művek vizsgálata mérgező anyagok jelenlétét mutatta ki a közcsatornákban. A politikus hetekkel ezelőtt számolt be a Metal-Art Zrt. Könyves Kálmán körút és Üllői út kereszteződésében lévő telephelyén történt etilén-oxid-szennyezésről.

A közelben élők februárban elviselhetetlen bűzre panaszkodtak, többen rosszul lettek. Mintavételt kezdeményezett, majd egy akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálat nehézfémek határérték feletti jelenlétét most nem mutatta ki, a csatornázási művek elemzésének eredménye azonban azonnali intézkedéseket kíván – mondta a képviselő. Az úgynevezett BTEX-vegyületeket a közeli közcsatornákban végzett első méréskor, vagyis a gyűjtőcsatornába jutás előtt 1207 milligramm/liter mértékben mutatták ki. A gyűjtőcsatornán túli méréssel is hatezerszeres értékeket állapítottak meg. A Magyar Nemzet információi szerint a múlt szerdán az FKI szakemberei több társhatóság bevonásával az üzem területéről ugyancsak mintákat vettek, és szintén akkreditált laborban vizsgáltatják azokat. Erőss Gábor közérdekűadat-igénylésére azt válaszolták, hogy a minták kiértékelés még tart, illetve lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség.

Jogalkotással szorítanák ki a tevékenységet

Az ügy a múlt héten a parlamentben is téma volt, amikor a nemesfémek előállításával, nehézfémtartalmú veszélyes hulladékok feldolgozásával foglalkozó cég, a Metal-Art ügyében a jobbikos Kepli Lajos tett fel kérdéseket. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szóbeli válasza szerint „kismértékű etilén-oxid-szennyezés” volt, de a lakosság nem került veszélybe.

A Magyar Nemzetnek Erőss Gábor elmondta: Józsefvárosban jelenleg egyeztetés alatt van az a rendelettervezet, amelynek alapján a kerületből bizonyos türelmi időn belül kiszoríthatók lennének a veszélyes, egészségre és környezetre káros anyagokkal dolgozó cégek. Ugyanezt célozza majd egy, az Országgyűlésben benyújtandó törvényjavaslat, amelyet még ki kell dolgozni. Felvetődött, hogy létre kellene hozni egy központi alapot, amelyből rendezhetők lennének az ilyen ipari tevékenység kiköltöztetésének költségei, nem beszélve az ilyen területek kármentesítéséről.

 

Pusztító víz, szétvert környezetvédelem

Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár, aki jelenleg az Egyesült Államok egyik egyetemén tanít mint vendégprofesszor, a Magyar Nemzetnek kifejtette: nagyon is fontos, hogy hova került a súlyosan rákkeltő anyagokat is tartalmazó víz. – Amennyiben valamilyen úton a szennyvíztisztítóba jutott belőle, félő, hogy kipusztítja azokat a növényeket, amelyek éppen Budapest szennyvízének ártalmatlanítását „végzik” a csepeli telephelyen.  A szakember és politikus – aki ma is a Fidesz tagja – megdöbbentőnek tartja, amit az ügyben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter írásban ugyancsak Kepli Lajossal közölt a múlt héten. Mint a lap írta, Fazekas tájékoztatása szerint a Metal-Art Zrt. telephelye „országos jelentőségű természetvédelmi terület”, ahol 1925 óta zajlik ipari tevékenység. A jelenlegi környezethasználati engedély 2022 januárig érvényes. A Metal-Art Zrt.-t a korábban a feltárt határérték fölötti kadmium- és nikkelkoncentráció miatt „kármentesítési monitoring” végzésére kötelezték, legutóbb 2019-ig. A kadmiumot a nemzetközi szervezetek rákkeltő anyagként sorolják be. A Nemzetközi Rákkutató Intézet szerint a nikkel több vegyülete, valamint a már említett etilén-oxid is bizonyítottan rákkeltő hatású.

– A jelenlegi kormány teljesen szétverte a környezetvédelmet. Hiába javasoltam annak idején, hogy a veszélyes hulladékokat kezelő, illetve hasznosító cégek hozzanak létre egy alapot, fizessék be rendszeresen bevételeik meghatározott százalékát, hogy ilyen esetekben azonnal elvégezhető legyen a kárelhárítás és a kármentesítés – szögezte le Illés Zoltán a Magyar Nemzetnek.

Ez utóbbi mondathoz annyit mindenképpen érdemes emlékezetben tartani, hogy Illés Zoltán államtitkárként aktívan részt vett az Orbán kormány-adminisztráció vezető tagjaként a környezet,-és természetvédelem szétverésében/ lezüllesztésében.

Kapcsolódó anyagok:

Méregbomba ketyeg a gyermekkórház mellett

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás