Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Akár több hőelnyelő tornyot is be lehet vonni abba a rendszerbe, ami a Nap hőjét hasznosítja az áramtermeléshez. 1,8 milliárd kWh lehet az éves termelés. Kína 2060-ra válna szén-dioxid-semlegessé.

Egy nemrég elkészült felmérés szerint Kína annyi napelemet telepít a távol-keleti országban, hogy azzal az egész világra köröket ver. Igaz, ez önmagában még nem oldja meg a szén-dioxid kibocsátásának problémáját, ezzel párhuzamosan ugyanis a szénfelhasználás is meredeken emelkedik Kínában. A zöldenergiára való átállásban azonban mindenképpen szükség van a napelemfarmokra, ezen a téren pedig nemcsak a klasszikus vonalon gondolkodik.

Az állami tulajdonú CGTN televízióra hivatkozva az Interesting Engineering azt írja, Kína a hatékonyság növelése és a kibocsátás csökkentése érdekében kifejlesztette a világ első kéttornyos naperőművét, amit Kanszu tartományban építettek meg.

Az erőmű szén helyett a Nap hőjét használja arra, hogy a vizet nagynyomású gőzzé alakítsa, ami a turbinákat megforgatva elektromos áramot termel. A projektet levezénylő China Three Gorges Corporation energetikai vállalat közlése szerint két hőelnyelő tornyot épített fel egymás szomszédságába, amelyek ugyanazt a gőzturbinás generátort hivatottak működtetni. A rendszerhez mintegy 30 ezer heliosztát – vagyis a napsugarat egy irányba terelő – tükör tartozik, amelyek gyűjtőfelülete együtt eléri a 800 ezer négyzetmétert. A tükrök speciális anyagból készültek, így a visszaverési hatékonyságuk 94 százalékos.

A két torony egyenként 200 méter magas. A rendszer olvadt sót használ az energiatermelésre éjszaka, amikor nem lehet a Nap energiáját hasznosítani. A só napközben tárolja a felesleges hőenergiát, amit aztán éjszaka ad le, hogy a gőzturbinák akkor is forogni tudjanak.

Ven Csianghung, az üzem vezetője szerint a tornyokat két, egymást átfedő, kör alakú tükörrendszer melegíti, ahol ahol a metszéspontban lévő tükröket bármelyik torony képes hasznosítani. Mindez a mérések szerint 24 százalékkal növeli a hatékonyságot. A szakember szerint a rendszerbe akár több tornyot is be lehet vonni, hogy még nagyobb legyen a termelés hatékonysága. Az üzemet 2024 végén kapcsolhatják be.

Az erőmű egyébként egy komplexum része, ami nap-, hő- és szélerőművekből áll, és együtt évente 1,8 milliárd kWh energiát tud előállítani. Ez 1,53 millió tonna szén-dioxid kibocsátását spórolja meg. Kína a tervek szerint 2030-ra érné el a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát, 2060-ra pedig szén-dioxid-semlegessé válna.

Nyitókép: a világ első kéttornyos napenergia-termelő üzeme az északnyugat-kínai Gansu tartományban.  Three Gorges Corporation

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás