A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy kínai állami gazdaság, a Hszincsiang tartományban alapított Xinjiang Production and Construction Corps. néhány év alatt 3 millió hektár termőterületet szerez Ukrajnában, melynek összes termőterülete 42 millió hektár, benne a világ feketeföld-állományának a 30 százalékával. A hírt később cáfolták.

Az egyezményt a dnyepropetrovszki KSG Agróval, az egyik legnagyobb ukrán mezőgazdasági kombináttal kötötték. A magántulajdonban lévő KSG Agro kezdetben 100 ezer hektárt bocsát a kínai cég rendelkezésére, és ezt fokozatosan növelik majd. Az ügylet pénzügyi részleteit nem közölték, de augusztus elején az Ukrinform hírügynökség azt jelentette, hogy a kínai cég együttműködési emlékeztetőt írt alá az ukrán állami Élelmiszer- és Gabonatársasággal mezőgazdasági fejlesztésekről 2,6 milliárd dollár értékben. A KSG Agro részt vesz a beruházási programban – írta akkor az Ukrinform.

Kínai szakértők szerint a Kínában korlátozottan rendelkezésre álló termőföld, az alacsony termelékenység és a nagy lakosság indokolja, hogy külföldi terjeszkedéssel is gondoskodjanak az ország élelmiszer-ellátásáról.

"A kínai vállalattól nem csak pénzt és műszaki támogatást, hanem megbízható piacot is kapunk" – mondta a KSG Agro többségi tulajdonosa és vezetője, Szerhij Kaszjanov az Ukrinformnak.

Ukrajna összes termőterülete körülbelül 42 millió hektár, benne a világ feketeföld-állományának a 30 százalékával. Kínán kívül az olajban gazdag arab országok beruházói is érdeklődnek, korábban Líbia szerzett 250 ezer hektár termőföldet Ukrajnában.

FRISSÍTÉS

A korábbi hírekkel ellentétben egy kínai vállalkozás mégsem vásárolja meg Ukrajna 5 százalékát – írja a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja, a Beyondbrics. Az érintett ukrán cég, a KSG Agro szerint ugyanis, bár volt szó arról, hogy eladnának a kínaiaknak 100 ezer hektárt, a 3 millió hektár távol áll a valóságtól.

A KSG Agro szerint ugyan a kínai partnercéggel tavaly már aláírtak egy szándéknyilatkozatot az együttműködésről, ez tartalmazza az ukrán agrártermékek Kínába történő szállítását is. Kína ugyanakkor szinte biztos, hogy a továbbiakban is igényt tart ukrán termőterületekre, ezért csak idő kérdése lehet, hogy a 100 ezer hektárra mikor kötik meg a szerződést, melyet akár több terület eladása is követhet.
hvg.hu 2013 09 25.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek