A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Minden, az életét veszélyeztető akadályt igyekeznek eltüntetni egy szibériai tigris útjából, hogy szabadon járhassa a kínai vadászterületeket – miután kiderült: egy Vlagyimir Putyin, orosz elnök által még májusban szabadon engedett nagymacskáról van szó, amely átlépte az orosz-kínai határt.

A nagy testű ragadozó az északkelet-kínai Tajpingkuo természetvédelmi területre tévedt, amiről egy Oroszországból kezdeményezett telefonhívásból értesültek a helyi szakemberek – számolt be a Hszinhua hírügynökségnek Csen Csi-kang igazgató. A határon túlról azt kérték, kísérjék figyelemmel és "védjék meg" a különleges példányt.  Mint kiderült, a Kuzja nevű állaton azonosítására és követésére alkalmas eszköz található, és Putyin még hónapokkal korábban egy ceremónia közepette engedte szabadon két társával együtt. A jelek szerint Kuzja az orosz Távol-Kelet Birobidzsán Zsidó Autonóm területe felől érkezett és a határon lévő Hejlungcsiang folyó térségében tartózkodik.

A kínai oldalon azonnal intézkedtek és munkásokat küldtek a térségbe, hogy felszedjék az esetleges csapdákat. Ezzel egy időben több mint 60 videokamerát szereltek fel, hogy a tigris esetleges felbukkanásának helyszíneit megfigyelhessék. Az erdőfelügyelőknek kiadták, tájékoztassák a környéken élőket a jeles tigris várható érkezéséről. Ebben a térségben korábban nem találkoztak szibériai tigrissel.

Csen Csi-kang megjegyezte, hogy Kuzjának a mindennapi betevővel nem lehet gondja, mivel a 20 ezer hektáros természetvédelmi területen a vadon élő állatok széles választéka áll rendelkezésre. Minden eshetőségre számítva hozzátette: "hogyha szükséges, egy marhát beterelünk a területre".

A világon becslések szerint nem sokkal több, mint 500 szibériai tigris él vadon, többségük Oroszországban, Északkelet-Kínában és a Koreai-félsziget északi részén. A Kínában élők számát 18-22 közé teszik, többségük a határ menti vidéken vadászik. Kínában az 1980-as években kerültek fel a tigrisek a legveszélyeztetettebb állatok listájára. A világ legnagyobb nekik épített parkját, egyben tenyésztőközpontját Hejlungcsiangban 1986-ban alapították. Itt ma több mint 1100 nagymacska él és körülbelül száz tigriskölyök születik évente. Az ott dolgozó kutatók kísérleteznek az állatok edzésével is, hogy végül képesek legyenek visszatérve az erdőkbe vadon, természetes közegükben is megélni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás