A rovat kizárólagos támogatója

5 éve minden nap méreganyag kerül a szomáliföldi ivóvízkészletekbe, miközben a szomáliföldi hatóság szemet huny e felett, mivel a kínai tulajdonú gyár az egyetlen külföldi befektető a térségben. Az állatok nem isznak az egykor kristálytiszta vízből, így az állattenyésztők mára elköltöztek. A maradók pedig kénytelenek 190 forintért vásárolni a palackos vizet, miközben erre sincs pénzük olyan nagy a szegénység.

Egy kínai tulajdonú cserző gyár eresztette a méreganyagokat a környező folyóba Szomáliföldön, ám a helyi lakosok szerint erről hiába tudott a hatóság, mégsem lépett közbe, mivel félti a külföldi beruházásokat. A Jeronimo cserzőgyár az egyetlen külföldi beruházó a senki által el nem ismert államban, amelyre több szomszédos ország is folyamatosan igény tart.

A vállalat 2008-ban kezdte meg működését Dar-Buruq faluban. Az elmúlt években a környéken élők egyre nagyobb számban szenvedtek légzési problémáktól. Egy egykori munkatárs mesélte, hogy amikor a Jeronimoban, krómot és más vegyi anyagokat kevert össze maszk nélkül, rosszul lett, összeesett és betörte a fejét, azonban nem vitték kórházba, azóta Ibrahimnak légzési problémái vannak.
A Guardian tényfeltáró újságírói a helyszínen elviselhetetlen szagról, maszk, rendes cipő és zokni nélkül dolgozó munkásokról számolt be, akik olyan gyárrészen dolgoztak, ahol maró anyag folyik a padlózaton. Az köztudott, hogy a gyárban elhasznált vizet egyenesen a helyi folyókba eresztik, amelyet elismert a cég, azonban hajthatatlanul állítják, hogy a legszigorúbb előírásoknak is megfelel a vízkezelésük.
Az állattenyésztésből élők 80 százaléka elhagyta a gyár környékét, mivel jószágaik nem akartak a folyókból inni. „Az állattenyésztés halott, így még mélyebb a térségben a szegénység” – állítja egy kormányzati alkalmazott. 2008-ig az emberek a folyók tiszta vizeiből főztek, azt itták és használták tisztálkodásra, manapság 80 centért (kb190 forintért) vásárolnak palackos vizet, amely sokak számára megfizethetetlenné vált, így még többen elköltöztek.

A helyiek hiába tettek bejelentést a minisztériumokban, a hatóságoknál, mindig továbbpasszolták őket egy másik fórumra. A kormányzat úgy tűnik, csak arra koncentrál, hogy az országot valahogyan tetszetőssé tegye a külföldi befektetők előtt és a helyiek szerint nem érdekli őket a szörnyű környezetrombolás, amit most a Jeronimo véghezvisz.

Szomáliföld kereskedelmi kamarájának vezetője, Ibrahim Ismail Elmi arról számolt be, hogy 2008-ban hét miniszter is ellátogatott a Jeronimo-ba és azóta is kitüntetett figyelmet kap a gyár. Ennek ellentmond egy másik, név nélkül nyilatkozó hivatalnok, aki szerint, tisztában vannak azzal, hogy a gyár mérgeket és krómot használ, amelyet be is enged a környező vizekbe.

„Hogyha a kormányzat az egészségügyi kockázatok miatt aggódik, akkor ellenőriznie kellett volna tevékenységünket azelőtt, mielőtt ide jöttünk volna”- vélekedik Li Fai La, a gyár vezetője. A mérgező szennyezett vizet a cég nem elszállítja, vagy újrahasznosítja, hanem a vállalat elmondása szerint a gyártól 3 kilométerre ereszti ki a szabadvizekbe. Azt a Guardian tényfeltárói is látták, hogy a gyárnak nincs semmiféle szennyvízzel kapcsolatos rendszere. Az igazgató azonban tagad, szerinte az ellene benyújtott panaszok mögött inkább gazdasági problémák vannak és ezért fontolóra veszik, hogy a Jeronimo a szomszédos Etiópiába költözik majd át. „Bemehetnek a gyárba. Igen, a szag rossz, de a fák élnek és a környező vizekben halak úszkálnak” – vélekedik az igazgató.
Forrás és bővebben >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás