Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Kína a nyilvános megszégyenítéstől sem riad vissza, ha a bolygó sorsáról van szó: nyilvános szégyenfalat hoz létre azoknak a vállalatoknak, amelyek folyamatosan szennyezik a környezetet.

Új stratégiával próbálja megnehezíteni a környezetszennyező vállalatok dolgát Kína: az ázsiai ország egy feketelistát hoz létre, amelyre azokat a cégeket írják fel, amelyek semmibe veszik a környezetvédelemre vonatkozó szabályokat.  A szennyezésre vonatkozó előírások ellenőrzéséhez Kína egy nyilvános adatplatformot hoz létre, amelyen valós időben lesznek követhetők a kibocsátással kapcsolatos adatok. Ezeket böngészve pedig gyorsan kideríthető lesz, melyik gyár szegi meg a törvényeket.

A kínai cégeknek kötelezően adatot kell szolgáltatniuk a szennyezéssel kapcsolatos tevékenységekről, melyeket a hatóságok folyamatosan ellenőriznek. Az adatszolgáltatással viszont sokan trükköznek, hogy elkerüljék a figyelmeztetést és a büntetéseket. Ezt igyekszik orvosolni a már említett, és Kína szerint sokkal szigorúbban működő adatplatform.

A változás fontos része, hogy a kínai cégeknek egy speciális szolgáltatórendszert kell telepíteniük, és legalább öt évig kell biztosítaniuk a folyamatos, részletes adatszolgáltatást. Amennyiben a rendszer telepítése elmarad, a cégeket 31 ezer dolláros bírsággal (hozzávetőlegesen 9,2 millió forinttal) sújthatják. Azok viszont, akiket ezek után kapnak környezetszennyezésen, jóval többet, akár 154 ezer dollárt is fizethetnek. Ez utóbbi már több mint 45 millió forintnyi bírságot jelent.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás