A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A védőmaszkok és a légtisztítók piaca is virágzik a szmogtól szenvedő Kínában, miközben a környezeti helyzet a tőzsdei papírokat is befolyásolja. Egy multimilliomos üzletember friss levegőt kezdett árulni üdítős fémdobozokban.

"Új divat" hódít a kínai nagyvárosok utcáin: minden korábbinál többen hordanak védőmaszkot az ország hetek óta súlyos szmogtól szenvedő vidékein. Sanghajban – bár a pekingihez képest mérsékelt a légszennyezés mértéke – szinte minden utcasarkon árulnak orrot és szájat eltakaró védőmaszkot, ezek ugyanakkor az egyszerűbb fajták. A kisebb porszemcsék kiszűrését is megígérő, drágább maszkokért az internetes áruházakhoz fordulnak a kínaiak. A legnagyobb elektronikus kereskedelmi portál, a taobao.com statisztikái szerint csak a fővárosban naponta mintegy 100 ezer maszkot értékesítenek, az egészséget megóvó "kiegészítőre" az előző hónaphoz képest 5300 százalékkal ugrott meg az internetes áruházban való rákeresések száma. Megnőtt a kereslet a gázálarcok iránt is, mondván, a gézből készült egyszerűbb maszk nem szűri ki a szennyező anyagokat a belélegzett levegőből.

Szintén felkapott árucikk lett az országban a légtisztító berendezés az elmúlt hetekben. A taobao.com statisztikái szerint az előző hónaphoz képest mintegy másfélszeres az érdeklődés a készülékek iránt, a másik nagy e-kereskedelmi oldalon, a 360buy.com-on hatszorosára nőttek az eladások decemberhez képest. A megrendelések elsősorban a nagyvárosokból, így Pekingből, Sanghajból és Kuangcsouból érkeznek – derül ki a cégek statisztikáiból.
A kialakult helyzetből nemcsak a gyártó cégek, de az élelmes befektetők is profitálhatnak. A China Daily napilap szerint a sanghaji és sencseni tőzsdék egészségügyi alindexe látványos erősödést mutat a szmoghelyzet romlása óta. A légszennyezés a tőzsdei elemzők szerint ráadásul nem csupán a felkapottá vált berendezéseket gyártó cégek papírjait hajtja fel a kínai tőzsdéken, de a környezeti alapokba való befektetéseket is fellendítheti, mely akár egész évben jellemző trend lehet. Hosszú távon magas hasznot hozó üzletnek mutatkozik a megújuló energiacégek papírjainak vásárlása, főképp, mivel ezek a vállalatok jelentős központi támogatásra is számíthatnak.
A China Daily egy másik írásában ugyanakkor azt is megemlíti, a lakosságnak nemcsak a vásárlások terén kellene aktivitást mutatnia, hanem fel kellene tennie a kérdést, milyen más módokon tud hozzájárulni a környezeti helyzet javításához.

Veszélyben az újévi tűzijátékozás?

Évtizedek legnyomasztóbb szmogja arra indította a kínai internetezőket, hogy felvessék, korlátozni kellene az újévi tűzijátékozást, petárdázást. Mindeközben egy multimilliomos üzletember friss levegőt kezdett árulni üdítős fémdobozokban.

Kínában hét hírportál indított közvélemény-kutatást, amelyekből az derült ki, hogy a tűzijátékozás tiltását támogatók aránya kicsivel több, mint az ellenzőké. Az online közösség tízmillió közeli bejegyzéssel szólt hozzá a kérdéshez. A fullasztó szmogot további levegőszennyezéssel terhelni egyesek szerint értelmetlen és rendkívül káros, míg mások úgy vélik, "ennél már úgysem lehet rosszabb", s az újév nem nélkülözheti a színes, szikrázó, nagy robajjal és gyönyörködtető látvánnyal járó szórakozást.

Egy ellenőrző állomáson tavaly mért adatok szerint az újévhez kapcsolódó tavaszünnepi időszakban a levegőben a finom por, vagyis a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM2,5) mennyisége 1593 mikrogrammra nőtt egy köbméter levegőben. A koncentráció tehát az egészségügyi határértéknek körülbelül a negyvenszerese volt. Környezetvédelmi szakembereknek leginkább az az álláspontja, hogy a tűzijátékozást korlátozni kellene, de a pekingi illetékesek hivatalosan egyelőre csak azt közölték, hogy az emberek a szokásos szabályok szerint szórakozhatnak. Vagyis az idén február 10-én kezdődő holdújév kezdetén minden jel szerint nem maradnak el a hagyományos tűzijátékok. Vannak akik felvetették ugyanakkor, hogy a levegő minőségének adott állapota szerint kellene akár naponta rendelkezéseket kiadni. Mások külön szabályozást tartanak indokoltnak a fővárosban és a nagyvárosokban, illetve a külvárosi, vidéki területeken. Volt olyan is, aki felvetette, hogy környezetbarát petárdákra lenne szükség.

Peking egyébként 1993-ban biztonsági és környezetvédelmi okokra hivatkozva betiltotta a petárdázást, de a lakosság nyomására 2005-ben ismét engedélyezték. Tavaly 170 tonna szemetet gyűjtöttek össze csak az újévet köszöntő éjszaka után a kínai fővárosban.
Az elmúlt hetekben Pekingen és az északi országrészen kívül Közép- és Kelet-Kínára is a szmog volt a jellemző. Az országos meteorológiai központ jelentése szerint januárban egyes helyeken a húszat is meghaladta a ködös, párás, szmogos napok száma. Országosan 1961 óta nem volt ilyen hosszantartó szmog egyetlen hónapban, míg a fővárosban, ahol mindössze öt napon át volt tiszta az égbolt, legutóbb 1954-ben volt rosszabb a helyzet.

A helyzet figyelemfelkeltő akcióra indította Kína egyik közadakozásairól ismert nagyvállalkozóját Csen Kuang-piaót, aki egyes hírek szerint öt jüanért (175 forint) kezdett árulni oxigéndús, friss levegőt. A kis sárga és zöld üdítős konzervdobozokat állítólag az északnyugat-kínai Hszincsiang, illetve Tajvan keleti partja térségéből származó levegővel "töltötték meg".
"Ha nem figyelünk a környezetvédelemre, tíz év múlva mindannyian gázálarcban fogunk közlekedni és oxigénpalackokat fogunk magunkkal hordani az utcán" – nyilatkozta a 44 éves Csen a televízióban. Mint mondta, a pekingi utcán húsz percen belül megfájdul a torka és szédülni kezd. Hozzátette: akciójával azt szeretné az illetékeseknek üzenni, hogy ne hajszolják a gazdasági növekedést a gyerekek és az unokák kontójára, a környezet kárára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek