A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Lenullázhatja a magyar konzervipart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint az orosházi O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. üveggyárának átmeneti leállása, amelyre a kemence felújítása miatt van szükség.

Az O-I orosházi üveggyára "ellehetetlenítheti a magyar konzervipart és tönkreteheti a termelőket" – nyilatkozta a NAK. Már most sincs annyi befőttesüveg a hazai konzervipari cégek számára, amennyire a 2018-as gyártásinduláshoz lenne szükség. Az O-I viszont azt állítja, hogy 2017 közepén és végén is értesítették magyar vevőiket a felújításról, ráadásul versenytársaik elérhetőségét is megadták.

A kamara szerint viszont maximum a szükséges üvegmennyiség tizedének beszerzése oldható meg, az is magasabb áron és bizonytalan minőségben – tette hozzá a kamara. Az orosházi gyár leállása legnagyobb mértékben a meggybefőtt gyártását veszélyezteti, az viszont csak júniusban veszi kezdetét.

A hazai meggytermelők évente 80-90 ezer tonna meggyet állítanak elő, ennek 90-95 százaléka befőttként kerül a fogyasztókhoz, melyek 14-16 milliárd forintos értéket képviselnek. Ehhez a mennyiséghez kb. 80 millió befőttesüvegre van szükség.

A NAK elnöke levélben is felszólította az üveggyárat arra, hogy "segítse hazai partnereit az általa okozott kaotikus helyzet rendezésével”. Az O-I szerint viszont magyar vevőiket 2017 közepén és végén is értesítették a kemenceépítésről. A január 4-i szakmai egyeztetés után megkeresték a versenytársakat, és ismertették velük az üvegtípusokat, amelyekre a vevőknek szükségük van. Kérdésükre, hogy van-e szabad kapacitásuk, a versenytársak pozitív választ adtak. Január 26-án versenytársaik elérhetőségeit is kiküldték.

Az O-I egyébként amerikai tulajdonban van, anyacége a világ 23 országában 72 ezer embert foglalkoztat. 2016-ban Magyarországon 475,6 millió forintos adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi 262,2 millió után. Az árbevétel 7,2 milliárd forint volt. A cég 2003-ban újította fel utoljára öblösüveggyárának kemencéjét. A termelés február 11-én állt le, a kemence bontásával már végeztek, az új tesztüzeme április végén indulhat. A gyár a húszmillió eurós beruházást saját forrásból finanszírozza, a kb. három hónapos leállás alatt 28 ezer tonnával csökken a gyártott mennyiség. A 230 dolgozót a leállás alatt nem bocsátják el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek