Hirdetés

Talán nem mindenkihez jutott el a híre az ezekben a hetekben zajló felsőoktatás átalakítását célzó törekvéseknek. A mostani stádiumban a jövőben meghirdethető szakok számát akarja drasztikusan korlátozni az Orbán-kormány. Áldozatul eshet az ökotoxikológus mesterképzés is.

A hírekben már szerepelt a természetvédelmi mérnök szak tervezett megszüntetése, mely ellen a soproni egyetemisták is tiltakoztak.
Sajnos a dolgok jelen állása szerint – sok egyéb alap- és mesterszak mellett – a Szent István Egyetemen hatodik éve zajló, és eddig nagyon sikeresen működő ökotoxikológus mesterképzést is komoly veszély fenyegeti. Bár a tervezet első változatában még szerepelt a megtartandó szakok között, időközben valahogyan „kihullott” onnan, tehát jelenleg úgy áll, hogy meg fog szűnni a szak.

 

Ez mindenféle szempontból nagyon rossz döntés lenne és direktben szembemenne az összes, e téren manapság hangoztatott szólammal. Mindemellett jelen pillanatban vesztésre áll a képzés. Ráadásul az idő sürget, mivel hamarosan meg is tárgyalják a kormányelőterjesztést.

Sajnos az ökotoxikológus képzésért nem sok fórumon emeltek szót. Mindenképp nagy dolog, hogy a Kar vezetése határozottan kiállt a képzés mellett, azonban nagyon úgy néz ki, hogy ez önmagában nem feltétlenül lesz elég a kedvezőtlen elképzelés megváltoztatására.

A Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke, Darvas Béla szerint az állami adminisztráció ismét hozzáértés nélkül avatkozik be az egyetemi szakemberképzésbe. Különösen súlypontosnak érzi ezt a környezet- és természetvédelem területén, hiszen ez a szakterület egyre jobban felértékelődik ma.
Ez a képzés lehetne a szakemberképzésben az alapja mezőgazdasági és ipari eredetű környezetszennyezés (talaj-, víz- és élelmiszer-szennyezés), valamint a géntechnológiai úton módosított fajták értő kezelésének. Nemcsak az egyetemek és kutatóintézetek szakembergárdáját képezhetnék itt, hanem a környezet-egészségügy területén dolgozó intézetekét is. Segítségükkel képzelhető el csupán a minőségi mezőgazdasági termelés és a környezet fenntartható és felelősségteljes használata, amelyet az agrártárca is szorgalmazott- mondta a greenfonak Darvas Béla.
 

Soproni diákok demonstráltak a kormány oktatási ámokfutása ellen

Soproni diákok demonstráltak a kormány oktatási ámokfutása ellen

Május 23-án délelőtt Sopronban néma demonstrációval hívták fel a figyelmet soproni egyetemisták és polgárok az Orbán-kormány újabb "zöld ajándéka", a természetvédelmi mérnöki képzés tervezett likvidálása ellen.

 

Kapcsolódó anyagok:

Likvidálni akarják a természetvédelmi mérnök képzést

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás