Hirdetés
greenfo/MTI

Másfél hónappal a párizsi ENSZ-klímakonferencia előtt a francia közszolgálati televízióban letiltottak a képernyőről egy meteorológust, aki könyvében viszonylagosnak értékelte a globális felmelegedés következményeit.

Philippe Verdier, a France Télévisions konszern meteorológiai osztályának vezetője, a France 2 csatorna időjárás-előrejelzésének műsorvezetője a médiában kifogásolta a döntést, mondván a „szólásszabadság érvényesítését” vetik a szemére. „Mihelyst valaki megkérdőjelezi a párizsi klímakonferencia legitimitását, a véleményét törlik. A párizsi klímakonferencia valóságos úthenger” – méltatlankodott a műsorvezető az Europe 1 rádióban, nem zárva ki, hogy politikai nyomásgyakorlás áll a televízió döntése mögött.

Verdier szabadságon volt, hogy az október 1-jén megjelent Climat Investigation (Éghajlatnyomozás) című könyvét népszerűsítse, és hétfőn kellett volna ismét adásba kerülnie, de közölték vele, hogy „nemkívánatos személy”.
 

Akár ki is tehetik a szűrét

„Kaptam egy levelet, amelyben arra kértek, hogy maradjak otthon, amíg a jövő héten be nem hívnak egy beszélgetésre, amely eldönti a sorsomat” – mondta a műsorvezető, s azt sem zárta ki, hogy megkapja a felmondólevelet.  A France Télévisions az AFP francia hírügynökség megkeresésére nem kívánta kommentálni az ügyet, csak emlékeztetett arra a szakmai etikai szabályra, „amely szerint senki sem használhatja fel a vállalat által biztosított szakmai státusát magánvélemények hangoztatására”.

A Climat Investigation című könyvben Verdier, aki nem klímaszakértő, kétségbe vonja az Éghajlat-változási Kormányközi Testületet (IPCC) alkotó nemzetközi szakemberek feddhetetlenségét. A szerző, aki elutasítja magával kapcsolatban a „klímaszkeptikus” jelzőt, védelmébe veszi a felmelegedés számos „kedvező következményét”. Felhívja a figyelmet arra is, hogy szerinte a tudósok bizonytalanok elméleteikkel kapcsolatban. Philippe Verdier könyvében manipulált tudósokról, vak médiáról és haszonleső civil szervezetről beszél.

Éghajlatszakértők egybehangzóan hangoztatják, a klímaváltozásnak hosszabb távon tragikus következményei lesznek, ha semmi sem történik a globális felmelegedés féken tartása érdekében.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás