A rovat kizárólagos támogatója
euronews, index, politico

Rapid módon menesztették tisztségéből az egyik brüsszeli magyar diplomatát. Baranyai Gábor nagykövet képviselte a magyar kormányt a Coreper I. munkájában. Ez azt jelenti, hogy olyan területekkel foglalkozott mint például a mezőgazdaság, a környezetvédelem, az egészségügy, az oktatás vagy éppen az energia. Baranyai Gábor méltánytalannak tartja kirúgását.
Kirúgta az energiaügyekért és környezetvédelemért felelős brüsszeli nagykövetét a magyar kormány – számolt be az EU-csúcs eseményeiről tudósító Politico tegnap éjjel. A lap információi szerint a diplomatának másfél órát adtak a távozásra, és ezáltal mára már meg is szűnt a megbízatása.

Az index korábban már beszámoltunk arról, hogy csütörtökön és pénteken zajlik az európai kormány- és államfők találkozója, vagyis az Európai Tanács ülése. Ezzel kapcsolatban a Politico megjegyezte: rendkívül szokatlan lépés, nagyon ritkán fordul elő, hogy egy európai csúcstalálkozó kellős közepén menesztik valamely tagország brüsszeli diplomatáját, úgy, ahogy ez most történt. Főleg úgy, hogy a csütörtökön és pénteken zajló találkozó fő témája az energia, az áremelkedés elleni lépések és ez az egyik szakterülete. Ráadásul a főbb kérdésekben a magyar kormánynak határozott, a többi tagállaméval nem mindig egyező álláspontja van.

Baranyai Gábor 2013-ban helyettes külügyi államtitkárként

Másrészt az utóbbi hónapokban már volt példa arra, hogy furcsa körülmények közt távozott posztjáról egy brüsszeli magyar diplomata. Stelbaczky Tibor, Magyarország állandó uniós képviselője saját akaratából távozott a tisztségéből – de a híresztelések szerint azután nyújtotta be a lemondását, hogy az egyik uniós szankciós csomag blokkolására kérte a kormány.

Méltánytalannak tartja kirúgását a brüsszeli magyar diplomata 

„A kirúgásomat méltánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel” – így reagált arra Baranyai Gábor energiaügyekért felelős brüsszeli nagykövet a 444-nek, hogy a magyar kormány tegnap azonnali hatállyal elbocsátotta. Ő volt az Európai Unióhoz rendelt magyar diplomácia második legmagasabb rangú vezetője.

Nem ment magától

A 444 úgy tudja, hogy a 2020 óta Brüsszelben dolgozó nagykövetet már több mint egy hete rá akarták venni a távozásra. Közös megegyezéssel távozott volna a forgatókönyv szerint, de Baranyai ezt nem fogadta el. A nagykövet több kollégájának is beszámolt erről.  Mivel szakmai munkáját nem érte kritika, ezért a kint dolgozó magyarok arra gondoltak, hogy Baranyait azért akarja távozásra bírni a kormányzat, mert úgy vélték Budapesten, hogy túlságosan kötődött Stelbaczky Tiborhoz.

Stelbaczky Tibor 2020-ban vette át a brüsszeli magyar követség vezetését, ő volt a Coreper II. nagykövet, ami az első számú pozíció a tagállamok nagykövetségein – mögöttük van a Coreper I., aki a második ember. Stelbaczky idén júniusban lemondott a posztjáról., erről annak idején elsőként a 444 számolt be.

Már akkor is többen úgy vélekedtek, hogy Stelbaczky részben politikai okokból távozott, mert túlzásnak érezte a kormány konfrontatív EU-politikáját. Ezt most még hangsúlyosabban kiemelték néhányan, jelezve, hogy ez árnyat vetett Baranyai megítélésre is, “mert őt Stelbaczky hívta a képviseletre, régóta ismerték egymást, együtt dolgoztak 2010-14-ben a külügyminisztériumban, csak akkor még Gábor volt a Tibor főnöke”.

Itthon az utódját emlegették a parlamentben, amikor még megvolt az állása

Miután Baranyait még a múlt héten “közös megegyezés” álcája alatt el akarták távolítani, az ügye hétfőn előkerült a budapesti parlamentben is. Az EU-ügyekért felelős és a külügyi bizottságban is szó volt ugyanis Baranyai távozásáról. Ezek zárt ülések voltak, ezért keveset tudtunk meg az elhangzottakról, de annyi világosnak tűnik, hogy már Baranyai lehetséges utódját is megnevezte Bóka János, Orbán Viktor EU-ügyi tanácsadója. Úgy, hogy közben Baranyainak még megvolt az állása, hiszen a közös megegyezésről szóló megállapodást nem fogadta el.

Gurmai Zita szocialista képviselő a külügyi bizottság zárt ülése után írásbeli kérdéssel fordult a brüsszeli magyar követséget felügyelő Varga Judit igazságügyi miniszterhez, amelyben Stelbaczky távozásának okára kérdezett rá, de Baranyaiéra is. “(…) most pedig az a hír járja, hogy Baranyai Gábort a helyettes állandó képviselőt akarják felmenteni állásából” – áll a beadványában, aminek második kérdése így hangzik: “Milyen indokkal és jogalappal kívánják felmenteni Baranyai Gábort, az Állandó Képviselet helyettes vezetőjét?” Varga miniszter az írásbeli kérdésre még nem válaszolt.

Várhelyi Olivért sejtik a háttérben

Baranyai utódja a 444 minden forrása szerint Molnár Katalin lesz, és általános vélekedés a brüsszeli magyar közösségben, hogy Várhelyi Olivér magyar biztos szervezkedett az érdekében, aki már régóta igyekszik megfelelő álláshoz juttatni őt.

Molnár Katalin a brüsszeli magyar követség jogi szolgálatát vezette, amikor Várhelyi Olivér volt a Coreper II., azaz a képviselet vezetője. Várhelyi 2019 végén bővítésért felelős biztos lett, és a Politico 2021-ben arról írt, hogy közvetetten kínos helyzetbe hozta Molnárt. Az történt ugyanis, hogy Várhelyi és a mezőgazdaságért felelős lengyel biztos, Janusz Wojciechowski megállapodtak, hogy egymás embereit teszik meg a kabinetjük egy magas rangú tagjává.

Csakhogy Várhelyi elégedetlen volt a lengyel kolléga jelöltjével – más pletykák szerint a lengyel kormánypárt biztatta, hogy inkább egy másik lengyel szakértőt válasszon -, mire Wojciechowski megsértődött, és kirúgta Molnár Katalint, akit nem sokkal korábban kabinetvezető-helyettesnek nevezett ki. Molnár azóta is a Bizottságnál dolgozik ugyan, de sokkal alacsonyabb beosztásban, és csak megbízási szerződése van. Jelenleg a mexikói és dél-amerikai mezőgazdasági együttműködésről szóló tárgyalások előkészítésén dolgozik. Brüsszelben általános a vélekedés, hogy Várhelyi jött neki egy jó állással, és a Coreper I. bőven megfelelő kompenzálásnak tűnik.  A 444 megkérdezte Molnárt, hogy valóban ő lesz-e az új nagykövet, de “sem megerősíteni, sem cáfolni” nem kívánta a széles körben terjedő híresztelést.

Úgy tudni, hogy Baranyait nemcsak diplomáciai tisztségéből, hanem köztisztviselői státusából is azonnal felmentették, indoklás nélkül. Ez az eljárás rendkívül szokatlan, és jogilag sem tűnik megalapozottnak.


Egy 2020 áprilisi hír szerint  egy évvel hamarabb távozott a zöldügyi miniszteri biztos, mint kellett volna.

Megszűnt Baranyai Gábor megbizatása az Innovációs és Technológiai Minisztériumban, a fenntarthatóságért felelős miniszteri biztos lemondása miatt – derül ki a legfrissebb Határozatok Tárából. A miniszteri biztos kinevezésére 2019. április elsején került sor, két éves időtartamra. A kinevezés a természeti erőforrások fenntartható használatáért tette felelőssé Baranyai Gábort. Idén januártól aztán módosult a feladat definíciója, azóta a természeti erőforrások felhasználásáért felelt a miniszteri biztos.

Baranyai Gábor a 2000-es években a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban dolgozott, majd a Külügyminisztériumban dolgozott helyettes államtitkárként, ahol az európai uniós ágazati politikáért felelt – vagyis karrierje kormányzati ciklusokon ível át. Az innovációs minisztériumban már a most hatályát vesztett mandátum előtt is a fenntarthatósági területért felelt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek