A rovat kizárólagos támogatója

A környezettudatos munkahely megteremtése, bármilyen meglepő, nem igényel nagy erőfeszítést. Kis lépések, mint például az irodában keletkező hulladék szelektív gyűjtése, a papírfogyasztás mérséklése vagy energiatakarékos berendezések használata révén minden vállalat hozzájárulhat a természeti erőforrások védelméhez.

A Föld Napjához kapcsolódva  szánjon rá pár percet és fontolja meg a Xerox tanácsait, hogyan teheti környezetbaráttá irodáját.
Gyűjtse szelektíven a hulladékot! A kidobásra ítélt anyagok nagyobb része újrahasznosítható, így csökkenthetjük a hulladékok tárolásából és az új nyersanyagok előállításából fakadó környezetterhelést, illetve értékes alapanyagokat és energiát nyerhetünk ki belőlük. Nemcsak a háztartásokban, de az irodákban is érdemes különválogatni a papír-, üveg-, alumínium- és műanyag hulladékot, valamint a veszélyes anyagot tartalmazó szemetet.
A Xerox Magyarország 100 fős irodájában már harmadik éve szelektíven gyűjtik a hulladékot. Gondolta volna, hogy 2004-ben több mint 4,2 tonna újrahasznosítható anyagot szállítottak el a vállalattól? Ebből 3000 kilogramm volt az irodai papírhulladék, 710 kilogramm a hullámkarton, 330 kilogramm az üveg, 72 kilogramm az alumíniumdoboz és majdnem 40 zsáknyi (32,5 m3) a műanyagpalack. Ezenkívül 70 kilogrammot nyomtak a lemerült elemek, és összesen 1046 darab CD és mágneslemez, videó- és magnókazetta vált feleslegessé. A papír elengedhetetlen része az irodák mindennapjainak, hatalmas mennyiséget használunk el belőle.
Vajon elég okosan gazdálkodunk vele?
Íme öt tanács, hogyan tegye ésszerűbbé papírfogyasztását.
1. Nyomtasson a lap mindkét oldalára! Az irodai nyomtatók „duplex” funkciójával különösen belső használatra szánt dokumentumok, emlékeztetők és beszámolók esetén jelentősen csökkenthető a felhasznált papírmennyiség. Így nem csak papírt és költséget takaríthat meg: az Amerikai Egyesült Államok környezetvédelmi hivatalának számítása szerint egy papírlap előállítása tízszer annyi energiát igényel, mint egy nyomat elkészítése.
2. Válasszon újrahasznosított anyagból készült terméket, amikor csak teheti! Több évtizedes kutatások eredményeként ma már az újrahasznosított papírfajták ugyanolyan minőséget biztosítanak, mint a nem újrahasznosítottak, de értékes faanyagot takarít meg és sokkal kíméletesebb az előállításuk.
3. Hasznosítsa újra, amit használ! Gondolja meg, az első látásra kidobásra ítélt papírok másik oldala legtöbbször még kiválóan használható jegyzetelésre. Ha már nem alkalmas semmire, a papírhulladékot gyűjtse külön tárolóban.
4. Kezelje helyesen a lapokat! A papír üresnek tűnhet, de gondosan megmunkált termék, melynek minőségét befolyásolhatja a nedvesség, a gyűrődés és számos más tényező. Felhasználásig tárolja a lapokat zárt csomagokban, melyekből lehetőleg ne halmozzon egymásra ötnél többet, és ne tegye őket a padlóra, inkább polcra vagy szekrénybe. Így elkerülheti a papír károsodását és megkímélheti a nyomtatóját is.
5. Vásároljon környezettudatos gyártótól! Nem minden papírfajtát készítenek azonos módon, ezért nézzen utána, az Ön által használt márka megfelel-e a környezetvédelmi előírásoknak és az Ön elveinek.

A kilencvenes évek végén kidolgozott és azóta folyamatosan fejlesztett Zöld Iroda koncepció a Xerox tevékenységének minden szintjére kiterjed. Magában foglalja például az irodák papírfogyasztásának mérsékelését elektronikus megoldások mind szélesebb körű alkalmazása révén, illetve a használt papír környezetbarát újrafeldolgozását klórmentes fehérítési, illetve tinta-kivonási módszerrel. A kifogyott tintapatronokat a vállalat 1998 óta begyűjti és hasznosítja, évente így körülbelül 7 000 000 darab üres műanyagtartályt juttatnak vissza a Xeroxhoz a kereskedők és a felhasználók a világ különböző pontjain.
Mindemellett a Xerox termékek gyártása és használata során kiemelt szerepet kap az anyag- és energiafelhasználás mértékének csökkentése, optimalizálása.
Évente mintegy 1,5 millió megawatt óra villamos energiát takarít meg világszerte, hogy a lecserélt berendezések alkatrészeit újra hasznosítják, illetve az Energy Star jelölésű készülékek automatikusan alacsony energiaigényű, takarékos üzemmódba kapcsolnak, amikor nem használják őket. Becslések szerint ez a mennyiség 1,2 millió lakás éves villanyfelhasználását fedezi.

Sajtókapcsolat: Csölle Kata, Xerox Magyarország Kft., tel.: 436-8999, katalin.csolle@xerox.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás