A rovat kizárólagos támogatója

Kis magyar abszurd egy békési kisvárosból, ahol a szomszéd illegálisan éget mindenfajta hulladékot – alaposan megkeserítve egy család életét. A hatóságok – a rendőrséget leszámítva – minden tőlük telhetőt megtettek: volt tettenérés, büntetés kiszabás, sőt még a légszennyezést bejelentő házaspárt is megvádolták állítólagos téves riasztásért. A hivatalok képtelenek betartatni saját döntéseiket, miközben napi 8 órán át továbbra is okádják a szomszéd kéményei a mérgeket az ügyben már minden fórumot megjárt olvasónkra, akivel Sarkadi Péter beszélgetett.

Olvasónk egy éve vett egy házat egy Békés megyei kisvárosban, hogy nyugodt körülmények között,  jó levegőn élhessen a családjával. De ebből semmi nem valósult meg. Már a kezdetektől problémájuk volt az egyik szomszéddal, mivel a szomszéd folyamatosan, az év minden napján több órán keresztül hulladékokat éget a házban két rosszul működő kazánban, aminek következtében iszonyú, egészségre ártalmas füst terjeng az egész környéken, de legfőképp a szomszédos ingatlanban.

A folyamatos égetéssel nem a saját háztartási hulladékát semmisíti meg, hanem nem legális tüzelőanyagokat, szemetet, műanyagokat, abroncsot, rongyot, állati tetemeket éget több háztartási tüzelőberendezésben. Olvasónk birtokvédelmi eljárást indított a helyi jegyzőnél, közérdekű bejelentést tett a megyeszékhely járási hivatalának hatósági osztályához, aminek folyamán rendőri kísérettel összevont (népegészségügyi, állategészségügyi, környezetvédelmi) hatósági szemlét tartottak a szomszéd ingatlanán, és tettenérték, mert a szemle ideje alatt is műanyagokat égetett a szomszéd.

égetés nappal

Az eljárás végén megállapították, hogy a szomszéd törvénysértő légszennyező tevékenységet folytat, pénzbírsággal is sújtották, és hatósági határozatban megtiltották a szomszédnak, hogy bármilyen nem legális tüzelőanyagot égessen, eltiltották a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelésétől, továbbá minden olyan tevékenységétől, amely légszennyezettséget okoz. Arra is kötelezték, hogy az ingatlanán fölhalmozott nagy mennyiségű hulladékot szállítsa el.

A bírságot a szomszéd kifizette, és folytatja az égetést és a légszennyezést.

égetés éjjel

Végrehajtás nincs, a hatóságok pedig innentől eszköztelenek.

A hatósági vizsgálat során az is kiderült, hogy a szomszédnál az égetésre szánt nagy mennyiségű hulladék úgy keletkezik, hogy megveszi más személyektől, ami továbbadható, azt eladja, a maradékot pedig eltüzeli. Ez a hulladékgazdálkodási rend megsértésének a Büntető Törvényben meghatározott esete is lehetne, de a rendőrség nem hivatalból nem indított eljárást.

a hulladék utánpótlás lovaskocsin érkezik

Nagy a szegénység, az akár néhány ezer forintos szeméttel üzletelés is bevétel a rossz körülmények között élők számára. A bírságokat gyakran nem fizetik meg, mert nincs miből, a hatóságok pedig – a szociális körülményekre tekintettel – nem forszírozzák, az utóellenőrzésekkor inkább becsukják a szemüket, fogalmazta meg véleményét olvasónk, aki azt is elmondta, szerinte az új közigazgatási rendtartás tovább szűkítette az eljárásokban az ügyfelek körét, így sok esetben csak a közérdekű bejelentés marad, ehhez a státushoz azonban nem járnak ügyféli jogok.

Két vonatkozó jogszabályi rendelkezés

2012 évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről

A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése –

  1. § Aki
  2. a) arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez,
  3. b) engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve hulladékgazdálkodási tevékenységet, illetve hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2)184 A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt a hulladékról szóló törvény szerinti veszélyes hulladékra követik el.

(3) Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt az (1) bekezdésben meghatározott esetben egy évig, a (2) bekezdésben meghatározott esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(4)185 E § alkalmazásában

  1. a) hulladék: mindaz, amit a hulladékról szóló törvény hulladéknak minősít, ha alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére;
  2. b) hulladékgazdálkodási tevékenység: a hulladéknak a hulladékról szóló törvényben meghatározott gyűjtése, begyűjtése, szállítása – ideértve az országba történő behozatalt, onnan történő kivitelt, valamint az azon történő átszállítást – , előkezelése, tárolása, hasznosítása, ártalmatlanítása.

306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet  a levegő védelméről

  1. §

(2) Hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos. Nyílt téri hulladékégetésnek minősül, ha a hulladék – az elemi kár kivételével – bármilyen okból kigyullad.

(3) Lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás