Hirdetés

Tíz napja tartottak civil tüntetést Tatán az Öreg-tó partjára tervezett 120 szobás hotel ellen, amely a lakosok szerint nem lenne tekintettel a környezetére, méretével pedig örökre megváltoztatná a környék képét.

Most azt írja a hvg.hu, hogy a beruházó Avalon Center Kft. a korábban bemutatottnál kisebb szállodát tervez építeni a tatai Öreg-tó partjára. Korábban az is elhangzott, hogy a beruházást egy, a Hellt is tulajdonló személyek cége húzna fel alig néhány méterre a tó partjától, 24 milliárd forintból.

A civilek álláspontja szerint az Öreg-tó partjának érintett részét eredeti környezetében kellene megőrizni, oda se szálloda, se wellness- és konferenciaközpont ne épüljön. A több mint tízezer tagot számláló Facebook-csoport, a Stop Avalon! Tata civiljei Bándi Gyulától, az ombudsman zöldügyekkel foglalkozó helyettesétől kértek segítséget.


A tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszálloda koncepciója változik a korábban bemutatott tervekhez képest, ezt Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezetője mondta az Indexnek a beruházó cég mai sajtóreggelién.  Tóth szerint az Avalon mindenképp a tatai tóparton tervezi felhúzni a következő szállodáját, ugyanakkor úgy akarnak építkezni, hogy egyességre jutnak a szakmai és a civil szervezetekkel. A különböző műemlékvédelmi és természetvédelmi szervezetek aggodalmaira és kritikáira reagálva most kidolgozás alatt áll egy olyan koncepció is, amely nagyságrendekkel – Tóth szerint durván 5 ezer négyzetméterrel – kisebb lesz azokhoz a tervekhez képest, amiket májusban bemutattak.  Az Avalon ügyvezetője ezen kívül hangsúlyozta a cég korábbi ígéreteit is, hogy nem lesz felesleges fakivágás, és körbejárható marad a tó.  Tóth arról is beszélt az Index kérdéseire válaszolva, hogy Tatán sokakhoz nem jutott el annak a híre, hogy a szállodaépítés milyen “értékteremtő beruházás” lesz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás