A rovat kizárólagos támogatója

Mindig is letaglóztak az Aral-tóról készült képek, amik az emberi hülyeség és felelőtlenség örök mementóiként beleégtek a retinánkba. Hát most úgy tűnik, hogy az ember által okozott klímaválság következtében kezdhetjük megszokni itt is a természeti katasztrófákat – mint amilyen a Velencei-tó válsága. És mint az Aral-tónál, itt is az emberi hülyeség az, amit a leginkább hibáztatni lehet.

Mert kevés olyan válság van, ami ennyire jól mutatja, milyen az, amikor a természeti erőforrások kapzsi és szűklátókörű kizsákmányolása és pusztítása összefonódik a helyi döbrögik és kiskirályok urambátyám-rendszerével. És mutatja a civil társadalom és a szakma kirekesztésével végrehajtott, csakis a hűbéreseknek extraprofitot hajtó, teljességgel értelmetlen kormányzati kirakatberuházások káros hatását. Ami megnyilvánul a tó ökoszisztémájának teljes összeomlásában, a partmenti nádasok hiányában, a szabadstrandok zsugorításában és a nép kirekesztésében a tó partjáról. És az egésznek az összefoglaló szimbóluma a beton térdfal, a mohó, kleptokrata, átláthatatlan NER beruházásoknak ez a kvintesszenciája.

Velencei-tó agárdi szabadstrand betonfallal. Így zöldít a Fidesz.

Aki azt hiszi, hogy erős civil társadalom, átláthatóan és elszámoltathatóan működő állam, a kormányzattól megfelelő távolságban és függetlenségben működő szakpolitikai háttérintézmények, a társadalmi mobilitást és egyenlőséget előtérbe helyező beruházások nélkül létezik fenntarthatóság és környezetvédelem – az téved. Ezek a dolgok bizony erősen összefüggenek.

A hab a tortán az, hogy most, amikor a baj már megtörtént, a környezetpusztító nagyberuházások terén bő kézzel közpénzt szóró kormányzat széttárja a kezét: ja kérem, nekünk nincs erre 40 milliárdunk. Köszi. Arra van pénz, amikor ki kell szervezni százmilliárdokat ner-alapítványokba, meg amikor Mészáros és Mészáros és Társa közbeszerzéséről van szó, meg amikor saját lábon álló vejek és lányok cégeit kell megtámogatni, meg amikor több tízmilliárdot kell kiszórni az ablakon országos propagandakampányokra.

A nagy velencei vízpótló kormányblöff

Lehet itt is persze Gyurcsányra meg Sorosra mutogatni, mint mindig. De azért amikor egy ennyire nyilvánvalóan kudarcot valló állami nagyberuházásról, és egy ennyire nyilvánvalóan látványos ökológiai katasztrófáról van szó, nehéz lesz ezt megúszni anélkül, hogy az emberek összeadjanak egyet meg egyet, és arra az eredményre jussanak, hogy az bizony nem három, hanem kettő.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás