A rovat kizárólagos támogatója
Piliscsabáért Egyesület

Megismétlődhet-e vajon a civilek sikere abban az ügyben, amely miatt augusztus 7-én Diósdon a lakosság tüntetett azért, mert a lakóövezet közepére műanyag-gyártásra is kiterjedő tevékenységet kíván telepíteni egy cég?

Az ilyenfajta fejlesztések rendre összeütközést eredményeznek a lakosság és az érintett cégek képviselői között, akik a civil tiltakozást a fejlődés gátjaként értelmezik, a lakosság ugyanakkor fél a környezeti minőség romlásától. A vita során a civilek sokszor érzik úgy, hogy azok a kormányszervek, amelyeknek a feladata a környezetük megvédése, nem velük egy oldalon állnak. Előfordul az is, hogy némelyek idegen tollakkal ékeskednek és ezzel a valóban önkéntesen és elkötelezetten civil és jogászi munkát végzők hátán akarnak előnyhöz jutni.
Mindezeket megelőzendő érdemes felidézni egy korábbi esetet, amelyben a civil elszántság erős ellenszélben is eredményre vezetett.

A Johnson Controls Magyarország Autóalkatrész gyártó Kft. 2000-ben poliuretánt előállító, műanyag alapanyag gyártásnak minősülő vegyi gyárat akart építeni Pilisjászfalun, melynek építését már meg is kezdte. Több civil szervezet sorozatos tiltakozása nyomán sikerült elérni 2000 decemberében a megkezdett építkezés közigazgatási építéshatósági felfüggesztését. és azt is, hogy a Parlament Környezetvédelmi Bizottsága is foglalkozzon az üggyel. De további, több évig tartó peres eljárássorozat volt szükséges ahhoz, hogy a gyár felépítését megakadályozzák és sor kerüljön a poliuretán gyártással kapcsolatos környezetvédelmi jogi besorolás egyértelmű és mindenki számára kötelező bírósági kimondására.

A civil szervezetek (Piliscsabáért Egyesület, Solymári Környezetvédők Egyesülete) és az őket képviselő dr. Sulyok Ágnes környezeti szakjogász ügyvéd 4 évig tartó kitartó munkájának eredményeképpen érték ezt el. A környezeti szakjogász, mint a civil szervezetek jogi képviselője, környezetveszélyeztetés iránti perben képviselte a zöld szervezeteket, ezen felül közigazgatási pert indított az építési engedély határozat ellen, melyben a Fővárosi Bíróság az építési engedélyt hatályon kívül helyezte. A solymári üzemben már folyó poliuretán gyártással kapcsolatban a Fejér Megyei Bíróság 2005-ben szintén hatályon kívül helyezte az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség azon határozatát, melyben a környezetvédelmi hatóság visszavonta a poliuretán gyártást teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatra kötelező korábbi határozatát. A Közigazgatási Bíróság ítéletében megállapította, hogy a poliuretán gyártás egységes környezethasználati engedély köteles tevékenység, ami teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatra szorul. Az ítélet kihirdetésén az alperesi Főfelügyelőséget dr. Paróczai Csaba képviselte, ő ma a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal munkatársa.
A fenti diósdi hír kapcsán múltidézően elgondolkodtató az, hogy az ismertetett esetben a civil szervezetek és a jog szerint környezetet védő hatóságok az ellentétes oldalon álltak, a civilek pernyertes felperesi, a hatóságok alperesi oldalon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás