Hirdetés

Ma a székesfehérvári jegyző nem az eljárásrendnek megfelelően fogja tárgyalni Kishantos birtokvédelmi ügyét. Greenpeace aktivisták a Székesfehérvári Polgármesteri Hivatal előtt demonstrálnak Kishantos védelméért. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) képviselője felrúgná a Kishantost védőket

Perceken belül kezdődik a hivatalban az új „nyertesek" által indított birtokvédelmi eljárás. Vajon hogyan dönt ma a jegyző?

Jogellenesen jóváhagyja az új bérlők birtokvédelmi kérelmét folytatva ezzel a Kishantos elleni törvénytelenségek sorát? Vagy helyesen dönt és elutasítja a kérelmüket? Esetleg, szintén helyesen, a bíróságra továbbítja az eljárást?  A Greenpeace még mindig hisz abban, hogy jogállamban élünk, és a székesfehérvári jegyző a mai döntésével megszakítja a Kishantos elleni jogtalanságok sorát!
Folyamatos információk a Greenpeace FB oldalán >>>

A történet előzménye: 
2014. január 21-én a székesfehérvári jegyző nem az eljárásrendnek megfelelően fogja tárgyalni Kishantos birtokvédelmi ügyét. A Greenpeace jogi állásfoglalása.  Mint az mára már közismert tény, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. az ország legjelentősebb, Európa szerte elismert biogazdaságát működteti 452 hektár területen. Azoknak, akik eddig nem ismerték részletesen a Kishantosi Nonprofit Kft. ellen elkövetett törvénysértések sorát, az alábbiakban egy rövid összefoglalót adunk erről.

A történet mai folytatása.

A Greenpeace Magyarország szeretettel meghívja Önt a Folytatódik Kishantos ellen a törvénytelenségek sora? című sajtótájékoztatójára, melynek időpontja és helyszíne: 2014. január 21. kedd, 12:00 óra  Pátria Kávéház 8000 Székesfehérvár, Városház tér 1.

Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország regionális kampányfelelőse bemutatja a Kishantosért, az új bérlők által indított birtokvédelmi eljárás tárgyalásának eredményét, és azzal kapcsolatban a Greenpeace Magyarország álláspontját. (A birtokvédelmi eljárás tárgyalására 2014. január 21-én 8.30-kor kerül sor a székesfehérvári Polgármesteri Hivatal Szabálysértési és Igazgatási Irodájában. A tárgyalás végén kiderül, hogy a székesfehérvári jegyző folytatja-e Kishantosssal kapcsolatban a törvénytelenségek sorát, vagy pedig a birtoksértő új bérlők kérelmét bírósági útra irányítja.)  A sajtótájékoztatón résztvevők kérdéseket tehetnek fel a birtokvédelmi eljárással kapcsolatos jegyzői döntésről és a korábbi jogsértésekről Ács Sándornénak a Kishantosi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának, és Dr. Nyírán Gergelynek a Greenpeace ügyvédjének is.

11.00 Ács Éva, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ egyik vezetője beszél a történtekről a birtokvédelmi eljárás szünetében. Az eljárás alatt kiderült az is, hogy ki állhat az egyik új bérlő mögött…" 

 
Még nem hozott döntést a székesfehérvári jegyző Kishantos birtokvédelme ügyében Sajtóközlemény

Székesfehérvár, 2014. január 21.15.00  Ma délelőtt a Székesfehérvári Polgármesteri Hivatal Szabálysértési és Igazgatási Irodájában tárgyalták a Kishantossal kapcsolatos, az új „nyertesek” által indított birtokvédelmi kérelmeket. A hosszú órákon át tartó eljárás korrekt módon zajlott le, a végső döntést a jegyző később hozza majd nyilvánosságra. Holnap a Kishantosi Nonprofit Kft. által kért birtokvédelmi kérelem kerül napirendre.  A Greenpeace még hisz abban, hogy jogállamban élünk és várjuk a jogszabályoknak megfelelő döntés meghozatalát.

Folytatódtak a Kishantossal kapcsolatos birtokvédelmi tárgyalások, a jegyző még nem hozott döntést

2013. január 22. 17.00 
– Ma délelőtt a Székesfehérvári Polgármesteri Hivatal Szabálysértési és Igazgatási Irodájában a Kishantosi Nonprofit Kft. által beadott birtokvédelmi kérelmet tárgyalták. A kérelmet azért adták be, mert fennállt annak a veszélye, hogy az új nyertesek birtokba akarják venni a területet. A jegyző a mai napon sem hozott határozatot, döntéséről írásban fogja értesíteni az érintett feleket.

A tárgyalás során az NFA annak ellenére akarta bebizonyítani, hogy ez a veszély nem áll fenn, hogy 2013 novemberében levélben arra bíztatta az új bérlőket, hogy vegyék birtokba a területeket; holott az NFA tudta, hogy a Kishantosi Nonprofit Kft. jogos követelésekre való hivatkozással nem adta vissza földjeit. Ez a felhívás lényegében egy erőszakra való buzdítás, jogtalanságra való felhívás volt.
A Greenpeace azt gondolja, hogy az NFA nem tartja tiszteletben a birtokvédelem 2000 éve kialakult alapelveit. A birtokossal szemben még a tulajdonos is csak a bíróságon bizonyíthatja igazát. Az NFA képviselője a mai tárgyaláson annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a gazdáknak erőszakkal kellett volna Kishantostól elvenni a földet. Nem is érti, hogy miért zajlik most ez az eljárás. „Ő felrúgta volna őket [ti. a Kishantost védőket]” – idézet a jegyzőkönyvből. A Greenpeace és a Szövetség Kishantosért képviselői november eleje óta békésen, erőszakmentesen védik a területeket.
A birtokvédelmi eljárásnak valójában csak az a célja, hogy nyugodt hátteret biztosítson arra az időszakra, amíg a peres eljárások befejeződnek. Gyors és mindenki számára megnyugtató megoldást jelenthetne, ha a vidékfejlesztési miniszter a kishantosiak hozzá benyújtott panaszát, az ombudsman iránymutatása alapján, érdemben elbírálná.

Az aktualitásokról a kébőbbiekben beszámolunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás