A rovat kizárólagos támogatója

Részt vett Greta Thunberg az érettségi utáni utolsó klímasztrájkban tegnap, de megfogadta, hogy nem hagyja abba a tiltakozást.

„Ma érettségizem, ami azt jelenti, hogy többé nem fogok tudni iskolai sztrájkon részt venni az éghajlatért” – írta a 20 éves Thunberg a Twitteren. A svéd diákok általában 19 évesen fejezik be a középiskolai tanulmányaikat, de Greta egy évet kivett a kampányolásra. 15 éves volt, amikor 2018-ban elkezdett tüntetni a svéd parlament előtt- írta a BBC. 

Thunberg egyéni tiltakozása különböző mozgalmakhoz vezetett Európa-, USA- és Ausztrália-szerte, amelyeket Fridays for Future vagy School Strike for Climate néven ismertek. Greta jelképezi a fiatalok harcát azért, hogy a világ megszabaduljon a bolygót felmelegítő fosszilis tüzelőanyagoktól.

Twitter-életrajzában egyszerűen csak „autista klímajogi aktivistaként” emlegeti magát, és gyakran szidja a világ vezetőit a nemzetközi színpadon, illetve vitatkozik velük a Twitteren, és egyszer Nobel-békedíjra is jelölték. Az év elején rövid időre őrizetbe vették egy németországi tüntetésen. Tegnapi Twitter-bejegyzésben tette egyértelművé, hogy nem áll szándékában abbahagyni a tiltakozást.

„Nekünk, akik fel tudunk szólalni, kötelességünk ezt megtenni. Ahhoz, hogy minden megváltozzon, mindenkire szükségünk van” – írta. „Péntekenként továbbra is tüntetni fogok, még akkor is, ha ez technikailag nem »iskolai sztrájk«. Egyszerűen nincs más lehetőségünk, mint mindent megtenni, amit csak lehet. A harc még csak most kezdődik” – fogalmazott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek