A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Egy friss kutatás szerint a világ nagy tavainak fele vészesen veszít a vízkészletéből az emberi tevékenység következtében, A kiszáradás nagyrészt a melegedő éghajlatnak és a megnövekedett emberi hatásnak tudható be.

A Science szaklapban megjelent tanulmány kutatói 1992 és 2020 között vizsgálták meg a globális tóvízkészlet-trendeket a világ közel 2000 legnagyobb tavára és tározójára vetítve. Bár azt korábban is tudtuk, hogy a legnagyobb tavak és tárolók vízmennyisége fokozatosan csökkent az elmúlt években, a kiváltó okok és a lépték eddig nem voltak tiszták. A természetes tavak és a mesterséges víztározók a Föld édesvizének körülbelül 87 százalékát tárolják, bár a bolygó felszínének mindössze 3 százalékát fedik le. Ezek a jellemzők alapvető ökoszisztéma-szolgáltatásokat is biztosítanak, és kulcsfontosságú összetevői a globális biogeokémiai folyamatoknak

A kutatásból most kiderült, hogy az elmúlt nagyjából harminc évben a legnagyobb tavak – köztük a Kaszpi-tenger vagy a Titicaca-tó – évente átlagosan 22 gigatonna vizet vesztettek, a vízvesztés aránya pedig egyre növekszik.  A fő okok között a fenntarthatatlan emberi tevékenység (Aral-tó, Holt-tenger), illetve az átlaghőmérséklet növekedése szerepel, utóbbi Afganisztánban, Egyiptomban és Mongóliában jelent nagyobb problémát. A vizsgált tavak egynegyedében viszont megemelkedett a vízszint, például a Belső-Tibeti-fennsíkon végzett gátépítések eredményeként is történt ilyesmi-olvasható az EurekAlerten.

A tanulmány szerzői a természetes tavak nettó térfogatveszteségének nagy részét az éghajlat felmelegedésének, a megnövekedett párolgásnak és az emberi vízfogyasztásnak tulajdonítják, míg az üledék okolható a száradó tározók tárolási veszteségéért. Yao  et al.  azzal érvelnek, hogy az eredmények alátámasztják annak szükségességét, hogy az éghajlatváltozás és az üledékképződés hatásait be kell építeni a fenntartható vízkészlet-gazdálkodásba. „Jao et al.  becslések szerint a világ népességének csaknem egynegyede egy nagy, kiszáradó tóval rendelkező medencében él” – írja Sarah Cooley a kapcsolódó Perspective-ben. „Tekintettel ezeknek a tavaknak az ökoszisztéma-szolgáltatások, a vízellátás, az öntözés és/vagy a vízenergia szempontjából, a tavak kiszáradásának lehetséges következményei lokálisan és globálisan egyaránt fontosak.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek