Hirdetés

200 tonna zöldhulladékot és 100 tonna szemetet szállított el a Gödöllői Arborétumból és környezetéből a Pilisi Parkerdő Zrt. A 350 hektáron 15 km utat tettek rendbe, lenyesték a belógó ágakat, eltávolították a veszélyes fákat.

2012. szeptemberében egy évre szóló megbízást kapott a Pilisi Parkerdő Zrt. a Gödöllői Arborétumban szükséges erdészeti és fenntartási munkák elvégzésére. A kültéri színpad, az esőbeállók és a játszótér biztonságossá tétele valamint a 15 km hosszú úthálózat karbantartása, a belógó ágak nyesése befejeződött. Az arborétum épületeinek felújítása és a kerítés kijavítása megkezdődött. Az erdőgazdaság közel 200 tonna zöldhulladékot szállított el, és 100 tonna szemetet szedett össze az arborétumból és környezetéből. A munkák eddigi költsége közel 7 millió forint, amit a Pilisi Parkerdő Zrt. saját költségvetéséből finanszírozott. A parkerdő gazdálkodásban közel 50 éves tapasztalattal rendelkező Pilisi Parkerdő Zrt. célja, hogy a Gödöllői Arborétumban újra színvonalas pihenési és sportolási lehetőséget biztosítson a lakosság számára.

Az erdészeti arborétum telepítését a Gödöllői Erdőigazgatóság 1902-ben kezdte meg az akkori földművelésügyi miniszter rendeletére. Létesítésének eredeti célja a nálunk állományokat nem alkotó fafajok, főleg fenyők honosítása volt. A világháborúk viszontagságai után 1960-ban az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) kutatóinak irányításával egy új, nagyszabású telepítési program indult. Ennek eredményeként alakult ki a jelenlegi állománykép, a kutatási céllal kialakított 154 erdőtípussal. A Gödöllői Arborétum az ország egyetlen olyan erdészeti növénygyűjteménye, ahol a fafajokat a velük kialakult társulásokban, erdőszerűen, a jellemző lágyszárú szint, cserjeszint, lombkoronaszint kíséretében láthatjuk. Az arborétum a természetben megtalálható fafajok és a nemesített erdészeti fajták génbankjaként is működik. Erdeifenyő, kocsányos tölgy, akác, vörösfenyő és sok egyéb faj jól dokumentált törzsültetvényei élnek itt máig. Az erdészeti kutatások folyamatosan zajlanak a területen az ERTI-vel kötött együttműködési megállapodás alapján.

Az arborétum jelenlegi teljes területe 350 ha, amiből 130 ha az öreg arborétum, amely folyamatosan díjmentesen látogatható terület. Ennek mintegy 15%-a park jellegű, főleg rekreációs célokat szolgál. Az arborétum területén jelenleg 147 fenyő és nyitvatermő, illetve 875 lombos fa és cserje található.

A főváros környéki erdőterületet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. a terület tulajdonosától, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől egy éves megbízást kapott az arborétum növényállományának fenntartásához szükséges erdészeti kezelési és fenntartási feladatok elvégzésére, melyet a Parkerdő hosszútávon is szívesen vállal. 2012 októberétől kezdődően az arborétumba látogatók érdekében folyamatos helyreállítási, takarítási és fenntartási munkákat végez a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete.
A kültéri színpad, az esőbeállók és a játszótér biztonságossá tétele, valamint a 15 km hosszú úthálózat karbantartása, a belógó ágak nyesése, veszélyes fák kitermelése befejeződött. Az arborétum épületeinek felújítása és a kerítés kijavítása megkezdődött. Az arborétum rendbetételét az erdészetnél dolgozó 24, jellemzően a térségben élő közfoglalkoztatott is segíti. Az erdőgazdaság közel 200 tonna zöldhulladékot szállított el, és 100 tonna szemetet szedett össze az arborétumból és környezetéből. A munkák eddigi költsége közel 7 millió forint, amit a Pilisi Parkerdő Zrt. saját költségvetéséből finanszírozott.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás