A rovat kizárólagos támogatója

Ahogy az elmúlt években, úgy ezen a télen is megpróbálja átvészelni a hideg hónapokat néhány darucsapat Kardoskúti Fehértó térségében.

Az egykoron hazánkban is fészkelő kecses, hosszúlábú madár napjainkban csak tőlünk északabbra költ. Vonulása Európa keleti és nyugati felén két külön úton, a Gibraltári- szoroson, illetve a Boszporuszon keresztül zajlik természetesen különböző telelőterületekre.

Hazánkban a Kardoskúton és környékén ismert áttelelő csapatai különlegességnek számítanak. Néhány százas, olykor néhány ezres csapatai kitartanak itt, s csak a legzordabb tél képes őket délebbre szorítani. Ezzel Kardoskút számít a faj legészakabbi telelőterületének. A Körös- Maros Nemzeti Parkban telelő egyedeknek így nem kell megtenni ősszel és tavasszal azt a több száz kilométert, ami innen még törökországi, vagy közel- keleti telelőterületükig előttük áll. Így a vonulás közben rájuk leselkedő veszélyforrásokat is elkerülik, ellenben kockáztatják, hogy egy hirtelen beálló kemény hidegben nem tudnak időben megfelelő területekre menekülni.

A műholdas jeladóknak köszönhetően interneten is követhetjük őszi- tavaszi vonulásukat, illetve, hogy a jeladóval felszerelt madarak hol töltik a téli hónapokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek