Hirdetés
greenfo/MTI

Ketrecbe csalogattak és egy Kárpátokon túli vadászterületre szállítottak csütörtök hajnalban egy kukázó medvét a székelyföldi Tusnádfürdőről. A négyéves és mintegy 120 kilós állatot egy hónapon át figyelték.

Kiderült, hogy a medve nem tért át egészen a kukázó életmódra, nem veszítette még el annak képességét, hogy a vadonban szerezzen magának élelmet. Szerda este csapdát állítottak neki, egy ketrecbe csalogatták, amelynek ajtaja bezáródott mögötte. A ketrecet autóra emelték, és az éjszaka folyamán mintegy kétszáz kilométeres út végén a Bucsecs hegység déli lábainál bocsátották szabadon. Az 1500-2000 méteres magasságban fekvő vadászterületen a vadőrök vigyáznak majd arra, hogy ne térjen vissza a kukázó életmódra.

Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere örömmel nyugtázta az eseményt. Elmondta, hogy négy másik kukázó állat áttelepítésére adott engedélyt a környezetvédelmi hatóság. Az elkövetkező napokban egy anyamedve befogását tervezik, amely három bocsával látogatja a fürdőváros kukáit, és meglehetősen agresszíven viselkedik. Hozzátette, ha megtörténik az állatok elszállítása, "Tusnádfürdő lakói fellélegezhetnek végre". A medvék ugyanis gyakorta törték össze a kerítéseket, és raboltak tyúkokat, juhokat a település házaitól. Albert Tibor a szerencsének tulajdonította, hogy emberekre még nem támadtak a vadállatok Tusnádfürdőn.

A fürdőváros kempingjében a hónap végén tartják a Bálványosi Nyári Szabadegyetem rendezvényeit. A szervezők – megelégelvén, hogy az elmúlt években mindig téma volt a medvék látogatása – idén a tábor jelképévé választották a macit, mely a logóba is belekerült.
A szomszédos Kovászna megyében emberek is megszenvedték a medvék garázdálkodását. Kedden először egy 14 éves kézdiszentléleki fiút, majd egy 50 éves zágonbárkányi férfit vittek kórházba medvetámadás miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás