A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kiterjesztik a szelektív hulladékgyűjtési rendszert Miskolcon és a közelében lévő harminchat településen, a csaknem 3,7 milliárd forintos beruházás kivitelezése márciusban megkezdődik, és a tervek szerint a jövő év első negyedévében elkészül.

A borsodi megyeszékhely eddig is sokat tett azért, hogy környezetbarát városként emlegessék, ezt több beruházás bizonyítja a villamosközlekedés teljes megújulásától kezdve a geotermikus energiát használó távhőszolgáltatásig. Ebbe a sorba illeszkedik most a térség környezeti terhelését tovább csökkentő hulladékgazdálkodási projekt, amely alapoz a 37 település csaknem 250 ezer lakójának környezettudatos életmód iránti igényére is – fogalmazott Pfliegler Péter, a város alpolgármestere tegnap Miskolcon, sajtótájékoztatón.
A projekt célja az egységes Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer infrastruktúrájának fejlesztése. A csaknem 3,7 milliárd forintos beruházás uniós és állami támogatást is élvez, a résztvevő 37 önkormányzatnak kevesebb mint 291 millió forint önrészt kell biztosítaniuk.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy összesen 35 ezer gyűjtőedényt, 5 ezer házi komposztálót, több hulladékszállító járművet vásárolnak, és üzembe helyeznek egy keverten gyűjtött települési hulladékok előkezelését szolgáló hulladékválogatót.

Pfliegler Péter rámutatott: a fejlesztésnek köszönhetően tovább "zöldülhet" Miskolc és térsége. A beruházás egy komplett technológia üzembe állását jelenti, amelynek révén a keverten gyűjtött települési szilárdhulladékok mechanikai előkezelése megvalósul, a jelenleginél lényegesen kevesebb kommunális hulladék kerül lerakóba, mert egyre többet tudnak újrahasznosítani. Az újrahasznosítható mennyiség bővülésével a rendszer fenntartható működése is megoldódik – tette hozzá.

A programot a térség hulladékgazdálkodásának fejlesztésére korábban létrejött Miskolc Térségi Konzorcium valósítja meg. A konzorcium gesztora a miskolci önkormányzat, tagja 36 további környékbeli települési önkormányzat, Alsózsolca, Aszaló, Boldva, Borsodgeszt, Borsodszirák, Bükkaranyos, Bükkszentkereszt, Csincse, Emőd, Felsőzsolca, Gelej, Harsány, Hejőbába, Hejőkeresztúr, Hejőpapi, Hejőszalonta, Hernádnémeti, Igrici, Kisgyőr, Kistokaj, Mezőcsát, Nemesbikk, Ónod, Oszlár, Répáshuta, Sajólád, Sajóörös, Sajópálfala, Sajópetri, Sajósenye, Sajószöged, Szakáld, Szirmabesenyő, Tiszakeszi, Tiszapalkonya, valamint Vatta.

Kapcsolódó anyagok:

Permanens rezsiforradalom – hulladékba fulladunk?

Hulladékos attitűdök

Szelektált hulladékos rezsicsökentés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek