A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Közlekedési szigorítás lép életbe mától a Pó-alföld fedte észak-olaszországi tartományokban a legalacsonyabb környezetvédelmi besorolású járművek forgalmának korlátozásával.

Az intézkedést négy tartományban vezették be, ezek:
    Lombardia,
    Piemonta,
    Veneto
    és Emilia-Romagna.
A felsorolt tartományokban október elsejétől van érvényben a dízelstop: a forgalomkorlátozás minden héten hétfőtől péntekig tart majd, és az Euro 3-as, vagy még annál is alacsonyabb besorolású dízelüzemű járművekre, illetve az Euro 0-s benzinüzeműekre vonatkozik. Emilia Romagna tartományban a szigorítás az Euro 4-es dízeleket is érinti.

A napi időtartam tartományonként is városonként is eltérő, Milánóban például reggel fél kilenctől este fél hétig tart a korlátozás. A szabálysértők minimum 80 eurós bírságra számíthatnak, a felső határ azonban akár a 600 eurót is túllépheti, ha ugyanaz a jármű többször is megsérti a tilalmat.

Olasz lapértesülések szerint egyébként van mód a szabályozás kikerülésére is: Lombardiában például ha egy autóban legalább hárman utaznak, akkor besorolástól függetlenül továbbra is bármikor közlekedhetnek az autósok, ami akár még a telekocsizást is fellendítheti a régióban. A rendelkezés március 31-ig érvényes, de ha az intézkedések ellenére a szmog túllépi a megengedett határértéket, további szigorítások is várhatók, akár hétvégenként is.

A számítások szerint a dízel járművek közlekedésének korlátozása a térségben több mint 2 millió személygépkocsit és majdnem 800 ezer furgont érint, a tervek szerint pedig 2020-tól az Euro 4-es, 2025-től pedig az Euro 5-ös dízelautókat is kivonják a régió forgalmából.

Az intézkedés egyébként indokolt is, mert a Pó-alföld Európa egyik legszennyezettebb levegőjű térségének számít. A szennyező járművek a terület járműparkjának egynegyedét teszik csak ki, de a mérések szerint a levegő szennyezéséért 60 százalékban felelősek. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (Aea) idei adatai szerint a kontinensen évente 432 ezer ember hal meg légszennyezettség miatt, ebből több mint 91 ezer Olaszországban. (MTI)
 

Mától kitiltják a régi, szennyező dízelautókat a brüsszeli régióból

Mától kitiltják a régi, szennyező dízelautókat a brüsszeli régióból

2018 október 1-től a 22 évesnél idősebb, illetve alacsony környezetvédelmi besorolású járműkategóriákba tartozó dízel üzemű járművek nem hajthatnak be a Brüsszel Fővárosi Régióba, a tilalmat megszegők 350 euró (mintegy 115 ezer forint) azonnali bírságot kapnak.

A helyi média tájékoztatása szerint a környezet védelme érdekében január 1-jén a belga főváros úgynevezett alacsony kibocsátási zónát (Low Emission Zone – LEZ) hozott létre, amelyen belül a legszennyezőbb, elsősorban dízel üzemelésű járművek közlekedését fokozatosan megtiltják. A tilalom kezdetben csak a legalacsonyabb környezetvédelmi osztályú, dízelüzemű járművekre vonatkozik majd, azonban a következő években a korlátozást fokozatosan kiterjesztik a magasabb környezetvédelmi osztályba tartozó gépjárművekre is.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek