A rovat kizárólagos támogatója

Ma a főváros szülinapján hagyományosan átadásra kerültek a díszpolgári kitüntetések, Budapestért kitüntetések és egyéb díjak. Minden díjazottnak ezúton is gratulálok, de most szeretném kiemelni a Tájépítészeti osztály Természetvédelmi csoportját vezető Takács Noémit, aki közel húsz éve viszi a Fővárosnál a természetvédelmi ügyeket.

A főpolgármester ma őt közel húszéves, magas színvonalú szakmai munkájáért, a fővárosi természeti értékek megőrzése érdekében végzett rendíthetetlen erőfeszítéseiért a FŐVÁROS SZOLGÁLATÁÉRT DÍJBAN részesítette.

Elmondható, hogy nem mindig volt az úgy, hogy a természetvédelmi ügyek a Fővároson belül kiemelt ügyeknek számítottak volna, Noémi mégis immár két évtizede elkötelezett őre, jobbítója, előremozdítója a helyileg védett és védhető természetvédelmi értékek megőrzésének, az élőhelyek javítását célzó beavatkozásoknak, a természetvédelmi kezelési tervek kidolgozásának és végrehajtásának.
A városon belül megőrzött ökoszisztéma, a védett fajok, az emberi beavatkozásnak leginkább kitett teremtményei az élővilágnak, s kevés “védangyalt” tudhatnak maguk mellett ezek a szószóló nélküli lények, amikor a kemény infrastruktúrák fejlesztése, a profit, az emberi kapzsiság és a természet kizsákmányolása verseng a társadalmi figyelemért.

Takács Noémi egy fűvészkerti konferencián 2014. Kép: Sarkadi Péter greenfo

Noémi azon kevesek egyike, aki néha La Mancha lovagjának mezébe bújva követi azt az elérhetetlen csillagot, s ebben nem számít mennyire reménytelen küzdelem ez vagy mennyire messze van a cél. Ügyszeretete ragadós, helyismeretére pedig minden nap biztosan számíthatunk. Nélküle nem lehetne azt mondani, hogy a főváros területén immár 1000 hektár felett jár a helyileg védett területek nagysága, vagy hogy a főváros az egyetlen olyan önkormányzat, amelynek saját Természetőr Szolgálata van, ami most praktikusan nagyobb, mint a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetőri állománya.

2022.11.17. Díjátadás Budapest 149. születésnapja alkalmából az újvárosházán. Takács Noémi a Főváros szolgálatáért Díj tulajdonosa

Noémi csoportja ezekben a hónapokban további 4 természetvédelmi terület várományos terület védetté nyilvánításán dolgozik, miközben felügyeli egy fontos élőhelyünk, a XI. kerületi Kőérberki szikes rét élőhelyrehabilitációs munkáit (itt apró beavatkozásokkal a túl jól sikerült csatornázás vízrendszerét alakítják át úgy, hogy több vizet kapjon az élőhely), ezek mellett pedig szakmai inputokat adtak a több természetvédelmi területünk élőhelyrekonstrukcióját reményeink szerint finanszírozó LIFE pályázat előkészítéséhez.

Budapest Tájépítészeti osztály Természetvédelmi csoportját vezető Takács Noémi

A fotón a Nagytétényi Duna-part védetté nyílvánítását kimondó közgyűlés utáni ceremóniánk látható: ilyenkor megjelöljük a térképen azt a területet, ami már elnyerte a természeti védelmet. Nagyon sok munkaóra van egy-egy ilyen rajzszög kitűzésében, ami nem kevés hivatali állóképességet igényel.
Gratulálunk, kedves Noémi Takács! A díj megérdemelt helyre került!

Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás