A rovat kizárólagos támogatója
A Svábhegyi Szanatórium telkére tervezett luxuslakótelep ügyében ugyan a bíróság előtt elbukott az építési engedély, az önkormányzatunk Zöld Irodája által kivágni engedélyezett 220 fát azonban az építtető cég már kivágatta.

Szomorú, bizarr, tehetetlen dühöt kiváltó történet: Miután értesültem a bírósági határozatokról, azonnal írtam a Zöld Irodának és a jegyzőnek, kérve, hogy a bíróság döntésére figyelemmel vizsgálják felül a fakivágási engedélyt. Arról is tájékoztatást kértem, lett volna-e mód a folyamatban lévő perre tekintettel eleve nem adni ki az engedélyt. Kértem azt is, tartsanak helyszíni szemlét, nézzék meg, kivágták-e már a fákat.

Ma megérkezett a válasz: “Az építési engedéllyel szemben indított bírósági felülvizsgálati eljárásról a Polgármesteri Hivatalnak hivatalos tudomása nem volt, tekintettel arra, hogy az építésügyi igazgatási feladatok jegyzői hatáskörből a kormányhivatalokhoz kerültek át. Az engedélyezett fakivágásra 2020-ban sor került.”

A perről írt a sajtó, gyakori téma volt a kerületi FB-csoportokban – mindez ugyan nem “hivatalos” tudomás, “nem hivatalos” tudomása azonban ezek alapján egészen biztosan volt a Polgármesteri Hivatalnak az ügyről. Körülbelül 5 perc munka lett volna a sajtóhírek és a közösségi média alapján hivatalos tájékoztatást kérni a Kormányhivataltól – mégsem tették meg.

A luxuslakótelep a jelenleg tervezett formájában már biztosan nem fog felépülni – a 220 fa azonban megsemmisült.

Indítványozni fogom az önkormányzati rendelet módosítását úgy, hogy az építkezés miatt kért fakivágási engedélyek kiadása előtt kötelező legyen meggyőződni róla, nincs-e folyamatban bírósági felülvizsgálat az ügyben. A szanatórium fáinak már késő, de más erős, egészséges, szép régi fákat még megmenthetünk – írta Balla Judit, aki 2019 ősze óta külsős (nem képviselő), pártonkívüli tagja a Budapest Fővárosi XII. kerületi Önkormányzat Zöld Bizottságának.


A történet:
Felzúgtak a láncfűrészek karácsony előtt a budai hegyvidék egyik legértékesebb területén, az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén, ahol jelentős lakópark-beruházás készülődik. A telken közel 950 darab fa található, ebből 220-ra kapott kivágási engedélyt a beruházó – a zöldfelület helyén luxusvillák épülhetnek.
Részletek az Átlátszó korábbi cikkében >>>

Orbán öt éve még ingatlanspekulánsoktól féltette, ma egyre több helyen bukkannak fel a NER-elit tagjai a Svábhegyen: 
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek