A rovat kizárólagos támogatója

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kivette a június 6. reggel 8-tól induló országos kazáncsereprogram támogatható köréből a gázkonvektort – deríthető ki a szaktárca közleménye nyomán.

Így a változatlanul 3,5 milliárd forint keretösszegű pályázat immáron csak a kondenzációs kazán beszerelését támogatja a meglévő, elavult fűtőberendezés helyére. Erre, illetve esetleges járulékos beruházásokra – hőleadók, csövek, egyedi kémény, melegvízellátás, vezérlés felújítására – az állam a pályázati nyertesek elismert számláinak 40 százalékát fizeti ki utólag. Az így átutalt összeg lakásonként nem haladhatja meg a 700 ezer forintot. Pályázatot feladni kizárólag az erre szolgáló futeskorszerusites2017.nfsi.hu címen lehet, ügyfélkapus adatokkal.

Egyszersmind viszont azt ígérik, hogy júliustól a gázkonvekotorok is sorra kerülnek. Erre további másfélmilliárd forintos keretet helyeznek kilátásba, mégpedig 60 százalékra emelt támogatási aránnyal. A pontos részleteket májusra ígérik.

A szaktárca március elején hirdette meg az Otthon Melege Program mostani, kifejezetten az elavult gázkészülékek cseréje vissza nem térítendő támogatását célzó kiírását. A gyors módosítás okait nem részletezték.  Erről Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője a Népszavának elmondta: nem rendelkezik pontos információkkal. Azt azonban leszögezte, hogy Magyarországon kiugróan elterjedt a kondenzációs kazánoknál jóval elavultabb gázkonvektorok használata. Ráadásul mindeddig tisztázatlan problémát jelent, hogy ha a júliusra ígért pályázat esetleges nyertese a készüléket éppenséggel 2018 január 1. után veszi használatba, az akkortól életbe lépő, szigorúbb szabványok miatt könnyen eleshet az állami támogatástól.

A kiírás rendszer számos furcsaságot hoz a felszínre.

A Népszava egy olvasója egy komfort nélküli, fűtetlen lakás kéményfelújítási lehetőségei iránt érdeklődött a kiírónál. A kijózanító válasz szerint a program célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Mivel azonban egy fűtetlen lakás szén-dioxid-kibocsátása nulla, ott bármilyen fűtés elhelyezése csak légszennyezés-növekedéssel járna. Fűtetlen lakásokba tehát az Otthon Melege Program se hoz meleget.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás