Hirdetés

A 21. század legnagyobb kihívásaira reagálva és korunk trendjeit követve az 59. Magyar Nemzeti Vitorlázórepülő Bajnokság idén is, az előző években elért nagy sikerekre való tekintettel a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjainak figyelembevételével kerül megrendezésre július 12 – 22 között Őcsényben.

A szervező Őcsényi Repülőklub és a SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft. jó példával járva elöl törekszenek arra, hogy a versenyzőket és látogatókat környezettudatos hozzáállásra ösztönözzék. A környezetünkre való odafigyelés, a tudatos magatartás elsősorban mindössze szemléletváltás kérdése. Ám miért pont egy vitorlázórepülő verseny legyen „zöld” rendezvény?
Elsőként azért, mert a vitorlázórepülés egyébként is egy természet közeli sport. Hányan mondhatják el magukról a vitorlázórepülőkön kívül, hogy a természettel teljes összhangban, gólyákkal, sasokkal a jobbjukon suhantak már a szél szárnyán?
Vagy, hogy több száz kilométert képesek nagy sebességgel megtenni kizárólag a Nap energiáját hasznosítva?

Környezetvédelmi szempontból hangsúlyosabb azonban, hogy egy vitorlázórepülő – versenyen nem maga a repülés, a versenyzés, hanem a gépek kiszolgálása, a versenyzők és látogatók általános szükségleteinek ellátása, illetve a kempingezés jelentik a környezetterhelés fő forrásait.
A szervezők célja, hogy a Szekszárdtól 10 km-re meghirdetett verseny teljesen környezetbarát módon kerüljön lebonyolításra azokon a területeken, ahol ez minimális költségráfordítással megoldható.

szelektív gyűjtés az őcsényi vitorlázó repülőtérenszelektív gyűjtés az őcsényi vitorlázó repülőtéren

A környezetbarát működés fő elemei a következőek:

– anyaghasználat csökkentése (papír-és műanyag felhasználás minimalizálása, elektronikus dokumentumok használata);
– szelektív hulladékgyűjtés alkalmazása;
– környezetbarát termékek használata (zöld beszerzés tisztítószer, szaniteráru, papír és egyéb termékcsoportokban);
– környezetbarát vendéglátás (fenntartható étkezés, Fair Trade kávék)
– a víz-és energiafelhasználás racionalizálása;
– közlekedéssel kapcsolatos környezeti hatások minimalizálása (elektromos autók gépkihúzáshoz, biciklikölcsönzési lehetőség);
– a környezettudatos gondolkodásmód ismertetése, népszerűsítése és ösztönzése minden eszközzel a verseny folyamán.

A rendezvényt a SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. szakemberei varázsolják „zölddé”. Bízunk benne, hogy az idei évben is sikerrel járnak zöld törekvéseink, és sikerül még hatékonyabban beépíteni illetve alkalmazni a környezetbarát megoldásokat a rendezvény minden területén.
Célunk, hogy az idei “zöld bajnokság” kiváló referenciaként szolgáljon a 2015. évi 18. FAI Vitorlázórepülő Európabajnokságra, ami szintén Őcsényben kap majd helyet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás