A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Az emberek körében is gyakori bakteriális fertőző betegség elterjedt a koalák körében is, egyes populációkban az állatok felét érinti. A vakcinát eddig nyolc kisebb kísérletben összesen 200 koalán próbálták ki, fogságban és vadon élőkön egyaránt, a mostani oltás az első nagy létszámú kísérlet.

A klamídia súlyos kötőhártya- és húgyhólyaggyulladást, egyes esetekben vakságot vagy terméketlenséget okozhat – közölte az Australia Zoo Wildlife Hospital állatkórház, ahol megkezdték az Ausztrália egyik emblematikus állatának számító erszényesek vakcinázását.

Az érintett 400 koala fejenként egy adag vakcinát kap, utána a nyomon követhetőség érdekében mikrochippel látják el, majd visszaengedik őket a vadonba. Bár a klamídia, amely az anyáról átterjedhet újszülött kölykeire is, általában gyógyítható antibiotikumokkal, olykor azonban olyan súlyos fertőzés alakul ki, hogy az állatok életét nem lehet megmenteni. A vakcinázást vezető Napospart Egyetem (USC) biológusai szerint a védőoltás segítheti az erszényesek szaporodását és fennmaradását. A vakcinát eddig nyolc kisebb kísérletben összesen 200 koalán próbálták ki, fogságban és vadon élőkön egyaránt, a mostani oltás az első nagy létszámú kísérlet.

Ha az oltás beválik, Queensland és Új-Dél-Wales más állatkórházaiban is alkalmazni fogják. Egy szakértői becslés szerint a 2019-20-as nagy ausztráliai erdőtűzben legalább 60 ezer koala pusztult el.

Nyitókép: koala oltás klamídia ellen. kép: Roland Weirauch DPA/ AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek