A rovat kizárólagos támogatója

Coreplast Műanyag Újrafeldolgozó Klaszter néven közös klasztert hozott létre 12 magyarországi műanyaghulladékok kezelésével foglalkozó vállalkozás azzal a céllal, hogy új előkezelési, alapanyag és termékgyártási technológiákat fejlesszenek ki.

Az elmúlt évek látványos fejlődése ellenére a műanyaghulladékok szelektív begyűjtése és hasznosítása Magyarországon még mindig jelentősen elmarad az Európai Unió átlagától, miközben a hulladékból visszanyert másodlagos alapanyag jelentős részét Nyugat-Európában, vagy Kínában használják fel új termékek gyártására. Emellett a hasznosító technológiák többnyire csak a másodlagos alapanyag előállításig működnek, a működő újrafeldolgozó üzemek pedig jellemzően csomagolási célú műanyag hulladékokat hasznosítanak, miközben korlátozottak a hasznosító kapacitások a gépjárműipari, az elektromos,- és elektronikai ipari és az építőipari műanyaghulladékok hasznosítására.

A helyzet javítása érdekében fogott össze 12 magyarországi műanyaghulladék-hasznosító vállalat, s alapította meg a Coreplast Műanyag Újrafeldolgozó Klasztert, amely az ÉMOP-1.2.1 pályázaton 2011-ben 39,97 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el céljai megvalósítására. „A teljes program megvalósításának költségigénye az előzetes tervek szerint 50,64 millió forint, amelyből 79 százalékot tesz ki a pályázaton elnyert támogatás. A klaszter által megfogalmazott, s támogatásban részesített másfél éves program legfontosabb célja pedig olyan új technológiai eljárások és új termékfejlesztések kidolgozása, amelyek segítenek abban, hogy a Magyarországon képződő műanyaghulladékok minél nagyobb hányadát sikerüljön idehaza hasznosítani, az előállított másodnyersanyagok pedig a lehető legnagyobb értéket képviseljék„ – fejtette ki Sőrés András,a Coreplast Klaszter klasztermenedzsere.

Ezen belül – egyebek mellett – kiemelt feladat minden műanyag hulladékesetében a legmagasabb szintű újrafeldolgozási technológia kialakítása; az optimális üzemnagyságok kifejlesztése; a műanyag hulladék újrafeldolgozásának magasabb szintre emelése (műszaki fejlesztéssel, K+F feladatként termékfejlesztéssel, konkrét termékfejlesztéssel az elektromos és elektronikai iparban, a járműiparban és az építőiparban); valamint a tovább-feldolgozási szint fokozásával további hozzáadott érték biztosítása. A klasztertagok ugyancsak célként fogalmazták meg a másodlagos alapanyagból történő közvetlen termékgyártással a hasznosítók árbevételének és exportjának növelését; a termelés teljes vertikumának megteremtésével új munkahelyek létesítését, az országhatárokon átívelő technológiai transzferek kifejlesztését; továbbá az újabb K+F és innovációs pályázati lehetőségek kutatását. A klasztermenedzsment a pályázat előkészítése során szerződést kötött a Magyar Fejlesztési Intézettel is, a termékfejlesztés K+F+I feladatait pedig a Miskolci Egyetem műanyagipari kutatói fogják végezni.

A programban külön feladat a marketing és piackutatás, amelynek részeként a klasztertagok célja a projektben kifejlesztett technológiákkal előállított új termékek belföldi és külföldi elhelyezésének segítése, s irántuk tartós kereslet generálása. Így a projekt keretében elvégzendő piackutatás feladata lesz a hasznosított másodlagos alapanyagból készült késztermékek piacának feltérképezése, így a célpiacok kutatása és behatárolása.

Végül a harmadik nagy költségvetési fejezet a jól felszerelt és jól működő menedzsment létrehozása, amely képes szervezni, irányítani és adminisztrálni a projektben meghatározott feladatokat. „A magyarországi műanyaghulladék-hasznosító vállalkozások hazai és külföldi piacszerzését egyaránt hátráltatja, hogy jelenleg nem rendelkeznek védett termékekkel, technológiával, know-how-val, szabadalmakkal, vagy éppen licencekkel. Ezen segít a Coreplast klaszter által kitűzött célok megvalósítása, amelyek eredményeiből azonban reményeink szerint az egész magyarországi hulladékgazdálkodás profitálni fog” – tette hozzá Sőrés András.

A Coreplast Műanyag Újrafeldolgozó Klaszter tagjai: – Etilén ’95 Kft. – FE-GROUP Invest Zrt. – Holofon Zrt. – Mikrolin Kft. – Pandan Kft.
– REMAT Zrt. – Sárvári HUKE Kft. – Manitox Kft. – Perem Kft. – Recylab Kft. – Hoister Kft. – ARRK Kft.

Megújult a ReMat Hulladékhasznosító Zrt. tiszaújvárosi üzeme Megújult a ReMat Hulladékhasznosító Zrt. tiszaújvárosi üzeme

 

 

Magyarországon rendkívül vegyes kép alakult ki a műanyaghulladékok piacán: az egynemű és egyszerű eljárással hasznosítható hulladékokért piaci harc folyik, miközben a települési szilárd hulladékokban lévő műanyaghulladékok jelentős részét továbbra sem gyűjtik szelektíven, így még mindig nagyon magas a lerakóra kerülő műanyaghulladékok aránya. Szintén nagyon alacsony arányú Magyarországon a hasznosított másodlagos alapanyagból történő félkész termék- vagy termékgyártás, noha a magyar hasznosító iparban dolgozó vállalatoknak éppen ez biztosítaná a legmagasabb jövedelmezőséget és munkahely-teremtési képességet. Ez utóbbi részben arra vezethető vissza, hogy a műanyaghulladékok piacán jelentős nyugat-európai és távol-keleti „elszívó” hatás nehezíti meg a magyarországi műanyaghulladék-hasznosítók helyzetét: a távol- keleti kereskedők kifejezetten egyes műanyagfajtákra szakosodtak, míg az európai kereskedők a megmunkálatlan magyarországi műanyaghulladék-készleteket is felvásárolják. A másodnyersanyagok ily módon történő kiszippantása az országból pedig azt eredményezi, hogy Magyarországon a lehetségesnél kisebb hozzáadott érték realizálódik, amely alacsonyabb környezetvédelmi teljesítményt, árbevételt és munkahelyteremtést eredményez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek