A rovat kizárólagos támogatója

Szóban (majdnem) mindannyian környezetvédők és klímabarátok vagyunk egészen addig, amíg nem kell tájékozódni és cselekedni.

Klímaébresztő címmel szervezett filmhetet a Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány november utolsó hetében Szekszárd általános-, középiskoláiban és a Főiskolán, valamint a lakosság és a város képviselői, a Polgármesteri Hivatal dolgozói részére. A vetítéseken 971 résztvevő regisztrálta magát. A filmvetítések előtt az alapítvány képviselői által kiosztott 200 darab kérdőívet 142-en töltötték ki, amelynek az alapítvány szakemberei elkészítették az értékelését.

A felmérés egyértelmű megállapítása, hogy már a filmvetítés előtt az összes válaszoló hallott a klímaváltozásról. A kérdőívet kitöltők 97 %-a olyan komoly problémának tartja a globális felmelegedést, amellyel sürgősen foglalkozni kell, a fennmaradó 3 % szerint a klímaváltozás ugyan probléma, de nem komoly. (Az összes válaszoló közül 1 fő válaszolta, hogy „duma az egész”.)

„A felmelegedés csökkentése érdekében Ön hajlandó-e változtatni a megszokott életmódján?” kérdésre szintén a válaszadók 97%-a mondott igent, ami akár biztató is lehetne a jövőt illetően. Amikor viszont a 2009. tavaszán megalakult Szekszárdi Klímakör tevékenységével, programjaival kapcsolatban merült fel a kérdés, hogy a válaszolót érdeklik-e, hát itt nagy volt az elbizonytalanodás. A válaszolók több, mint felét ez már nem érdekelte, még kevésbé a Klímakör tevékenységében való részvétel.

És talán itt érhető leginkább tetten a szavaink és a tetteink közötti szakadék! Szóban (majdnem) mindannyian környezetvédők és klímabarátok vagyunk egészen addig, amíg nem kell tájékozódni és cselekedni. Ugyanis ha december 7-én leült Koppenhágában a világ 192 országának képviselője a globális klímaváltozás elleni közös fellépés ügyében, akkor az már Szekszárdon is kevés, hogy csak szavakban vagyunk klímabarátok!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás