A rovat kizárólagos támogatója

Klímaválság, klímavészhelyzet, hőhullámok, szárazság, viharok, Mad Max-szerű jövő néhány tíz éven belül – ilyen és ehhez hasonló jóslások ömlenek a médiából az utóbbi hónapokban. Egyre koncentráltabb a figyelem a téma iránt, és ez cselekvést is hoz magával: akad, aki a műanyagmentességgel, más a közösségi közlekedéssel igyekszik hozzájárulni a katasztrófa megelőzéséhez. Amennyiben családi háza van, Ön is tehet a környezetéért, jelentősen csökkentheti ugyanis a CO2-kibocsátást, ha hőszigetelteti az otthonát.

Hőszigetelés, de mivel?

A falak szigetelésére a hagyományos EPS (expandált polisztirolhab) mellett további anyagok is rendelkezésre állnak a piacon. Ilyen például a fa, melynél természetesebb anyag nehezen adódik a környezetben. Hőszigetelő anyagként használható még a kender is, mely haszon- és vadonnövényként is elterjedt, meleg éghajlaton pedig bárhol megterem, de a természetes anyagok kedvelői alkalmazhatják még a gyapjú-, a szalma- vagy a cellulóz szigetelést is.

Miért jobb a természetes anyag?

Ahogy azt a téma szakértőjétől, a természetes anyagokat forgalmazó Naturica Grouptól megtudtuk, az általuk képviselt cég, a STEICO farost szigetelőanyagai gyártása során semmiféle környezetre ártalmas anyagot nem használnak fel, és ügyelnek a megújuló alapanyagok alkalmazására. Továbbá a farost elemi tulajdonságai okán – szemben az expandált polisztirolhabbal – teljes mértékben újrahasznosítható.

Talán kevésbé ismert tény, hogy az EPS hőszigetelők nemhogy csökkentik, hanem kifejezetten vezetik a hangot. Ezzel szemben a fa hőszigetelések rostszerkezetükkel és nagy sűrűségükkel védik otthonát a zajoktól. De mit tudnak még?

Környezetvédelem a CO2-kibocsátás csökkentésével

A költségcsökkentés sem elhanyagolható szempont, ám ha Önnek fontos a környezetvédelem, mindenképpen érdemes szigeteltetnie az otthonát. 1 köbméter fa alapú hőszigetelés 1200kg CO2 megtakarítást jelent. Az energetikailag korszerűtlen épületeket többet kell fűteni és hűteni is, hogy a beltérben elérhető legyen az optimális hőfok, a szigetelt ingatlanok azonban nehezebben hűlnek ki, és nehezebben melegszenek fel, így kevesebb fűtésre és akár a légkondicionáló használatának teljes elhagyására is lehetőség nyílik. És hogy ez miért fontos?

Ahogy arról a cikk elején írtunk, a globális felmelegedés jelenleg is zajlik, ehhez pedig kétségtelenül hozzájárul a légkondicionáló használatával járó szén-dioxid-kibocsátás. A farost szigetelőanyagok tetőkhöz, homlokzatokhoz, padlókhoz és födémekhez is használhatók, ráadásul szerkezetük miatt kiváló hőszigetelő képességgel bírnak: alkalmazásukkal akár 80 százalékos energiamegtakarítás is elérhető.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek