Hirdetés

*KEP=19,*

A Budapesti ZOO fővárosi védettség alatt álló természetvédelmi terület, mely a napokban újabb látványosságokkal bővült. A Pálmaház mellett még alacsony a ciprus sövény, ezért a felnőttek átláthatják a most átadott Ökológiai Labirintust.



Klímapark totál látogatókkal.jpg
Klímapark totál látogatókkal.jpg

De ha leguggolunk, már nem is olyan könnyű eligazodni a zsákutcákkal tarkított ösvényeken. A kétezerötszáz négyzetméteren tucatnyi táblával találkozunk, melyeken főleg a föld, az univerzum és a földi élővilággal kapcsolatos kérdések, illetve a környezettudatos viselkedéssel kapcsolatos kérdések szerepelnek.



ökolabirintus gyerekekkel.jpg
ökolabirintus gyerekekkel.jpg

Jó válaszaink segítenek a navigálásban. Ha ügyesek vagyunk, a labirintus közepén elérjük az eredetileg 1912-ben készített, és most felújított Díszkutat.


napóra a klímaparkban.jpg
napóra a klímaparkban.jpg

A víz mellett a Nap szimbóluma is itt áll. Márkus Károly szobrászművész tavaly újította fel napóráját, mely harminc évig a kert egyik eldugott sarkában állt. A labirintus mellett állították fel. Haraszti István levegőt szimbolizáló madár című mobil szobrát.


madár szobor megnyitó Persányi.jpg
madár szobor megnyitó Persányi.jpg

Az új Kaktuszkert és Mediterrán kert a Pálmaház főbejáratának két oldalán épült. A látványos bemutató kettős célt szolgál: botanikai bemutató, másrészt a globális felmelegedés és elsivatagosodás jelenségére kívánja a figyelmet felhívni. Különlegességei a hatalmas kaktuszok, agávék, aloék, euforbiák, az ausztrál fűfa, illetve a közel négy méter magas araukária, a közismert szobafenyők rokona. A Mediterrán kert érdekességei a koros gránátalmák, az olajfa, japán selyemakácok, illetve a télálló pálmaliget. Új létesítmény még a föld és az idő útja elnevezésű tanösvény, amelyben Magyarország és a világ számos részéről származó kőzeteket lehet megtekinteni. A Pálmaház északi teraszain elkészült az Afrikai Röpde, és a Kakaóház, ami a századfordulós kávézó pergolarendszerének a felújítása. A beruházás teljes költsége hetvenmillió forint volt, ebből huszonnégymilliót a Környezetvédelmi Alap Célprogram támogatásából finanszíroztak. Tizenegymillió forintot és huszonötezer bazalt kockakövet a főváros adott a beruházáshoz, a többi költséget az állatkert a többletbevételeiből fedezte. A Dózsa György út zajának csökkentésére most építik a zajfogó pergolarendszert, és mint a megnyitó után megtudtam Persányi Miklós főigazgatótól, a beruházás utolsó részeként a Pálmaház melletti kifutókat is felújítják, a tervek szerint ide költöznek majd a tevék.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás