A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hirado.hu

Egy új kutatás szerint a tengeri füvek fontos részét képezhetik a klímaváltozás felszámolásának, és kétszer annyi szenet tudnak eltárolni, mint a mérsékelt és trópusi erdők.

A part menti tengeri fű négyzetkilométerenként több, a hőt csapdába ejtő szenet tud eltárolni, mint az erdőségek. Ez azt jelenti, hogy ezek a növények a klímaváltozás felszámolását célzó stratégiák részét képezhetik.  Annak ellenére, hogy a tengeri füvek a világ óceánjainak kevesebb, mint 0,2 százalékát foglalják el, négyzetkilométerenként 83 ezer tonna szenet tárolhatnak el – állítja egy kutatócsapat a Nature Geoscience folyóiratban. Ez több mint kétszerese annak a négyzetkilométerenként 30 ezer tonnának, melyet egy tipikus szárazföldi erdő képes eltárolni.

A Föld óceánjai fontos szénelnyelők, az ember által kibocsátott és a természetes forrásokból származó, klímamelegítő szén-dioxidot nem engedik az atmoszférába. A kutatók kiderítették, hogy a tengeri füvek tárolják el az óceánokban elnyelődött összes szén – az úgynevezett kék szén – több mint 10 százalékát. A vizsgálatban amerikai, spanyol, ausztrál, brit, dán és görög kutatók vettek részt. A szén legnagyobb koncentrációját a Földközi-tengerben találták meg, ahol a tengerifű-mezők több méter mélyen tárolták a karbont. A vizsgálat szerint az ilyen rétek szenük 90 százalékát a talajban tárolják és korlátlanul képesek további halmozására. „Az eredmények azt mutatják, hogy a tengerifű-mezők kulcsfontosságúak a karbontárolás szempontjából, és talán sokkal fontosabb szén-dioxid-elnyelők, mint eddig hittük” – mondja Gary Kendrick ausztrál professzor és a vizsgálat társszerzője.

A széntárolás mellett a tengeri füvek megszűrik az üledéket, mielőtt az óceánokba jutna, védik a partvonalakat az áradásoktól és viharoktól, ezenkívül élőhelyet biztosítanak a halaknak, rákoknak és más, kereskedelmi szempontból fontos fajoknak. A tengeri füveket károsíthatja az emberi tevékenység, mint az olajszennyezések, valamint a hajócsavarok és rakományok, melyek a pázsitokon áthaladva elvághatják a gyökereket.

„A jó hír, amennyiben az ilyen pázsitokat helyreállítjuk, hatékonyan és gyorsan visszaszerezhetjük az elvesztett szénnyelőket és -tárolókat, valamint más értékes ökoszisztéma-előnyre is szert tehetünk, többek között vízminőség-védelemre, valamint fontos biodiverzitásra” – mondja Kendrick.

A tengeri füvek a világ legveszélyeztetettebb ökoszisztémái közé tartoznak. Az összes történelmi rét durván 29 százaléka elpusztult, főleg a fenékkotrás és a vízminőség romlása miatt. Évente legalább 1,5 százalékkal több rét tűnik el. A vizsgálat becslései szerint a tengeri füvek pusztulása 25 százalékkal több karbont szabadíthat fel, mint a szárazföldi erdők irtása.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek