A rovat kizárólagos támogatója

Budapest 1,5 millió eurós támogatást nyert klímacéljaira, melyben létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget, ami elsőként a lakosság energiahatékonysági beruházásait fogja támogatni, ezzel gyorsítva a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok és egészségkárosító részecskék városi szintű kibocsátásának csökkentését.

Budapest másfélmillió eurós támogatást nyert az Klímasemleges és intelligens városok küldetés EU Mission keretében kiírt pályázaton. Budapestet 25 európai várossal együtt válogatták be a NetZeroCities Pilot Cities programba Amszterdammal, Barcelonával és Rómával egyetemben.

Az energiahatékonysági beruházások és az energiaszegénység leküzdése érdekében a Fővárosi Önkormányzat egy átfogó, fenntartható, nagyléptékű és többszereplős támogatási programot dolgoz ki, ennek keretében létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget, ami első feladataként a nemzetközileg már elterjedt Super ESCO üzleti modellt fogja alkalmazni. A „Super Energy Service Company” lényege olyan szolgáltatás, amely a köz- és magánszféra együttműködésében biztosítja energiahatékonysági beruházások támogatását.

A működését várhatóan 2024-ben elkezdő Klímaügynökség nem támogatások kezelésével foglalkozik majd, hanem a bankok által kihelyezhető támogatási konstrukciók kidolgozását irányítja. Célunk az ingatlanok mélyfelújításainak felgyorsítása, különös tekintettel a nehezebb szociális helyzetben élők támogatására. A Klímaügynökség alapvető célján túl kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőségre, az energiaszegénység kezelésére, biztosítja a nehezebb anyagi helyzetben lévő családok számára is a mélyfelújításokhoz szükséges forrásokhoz való hozzáférést. A Klímaügynökség külön figyelmet szentel majd a szemléletformálásra és a lakossági részvételre is.

A fejlesztések előtt sok akadály van

A változó világgazdasági és energiapiaci környezetben, a gyakran változó és drasztikusan emelkedő energiaárak mellett a lakosság és az ingatlanpiaci szereplők számára is felértékelődik az energiahatékonyság. Ez különösen igaz Budapesten, ahol a lakásállomány jelentős része magántulajdonban és rossz állapotban van, jelentős mértékű az energiaszegénység. A rendszerváltás korabeli privatizáció nyomán sok lakástulajdonos nem engedheti meg magának, hogy lakásfelújításba ruházzon, de sokan a fenntartási költségeket sem bírják kifizetni.

Budapesten a lakásszektor a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó, a városi kibocsátás mintegy 40%-a származik az otthonokból. Ennek egyik oka a szilárdtüzelés elterjedtsége, az elavult fűtési megoldások használata. A fejlesztések előtt több akadály van, például az elmúlt 10-12 évben nem voltak nagyléptékű országos fejlesztési programok és támogatások a lakások energiahatékonyságának fejlesztésére és az energiaszegénység csökkentésére. Emellett a kormány „rezsicsökkentési” politikája miatt sem érezték az emberek az energiahatékonysági beruházások szükségességét. Budapesten a kormányzat pénzügyi elvonásai és az alacsony EU-s támogatási források miatt sem tudott eddig az önkormányzat ilyen fejlesztéseket segíteni.

Miközben a magyar lakásállomány mintegy negyede Budapesten van, és többsége felújításra szorul, nincs még olyan szervezet, ami nagyléptékben támogatná a lakosság és vállalkozások energiahatékonysági beruházásait, mélyfelújításait. Erre kínál majd megoldást a Budapesti Klímaügynökség – írta sajtóközleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

Nyitókép: illusztráció egy kiállított mű ARC 2022  fotó: Sarkadi Péter greenfo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás