A rovat kizárólagos támogatója

Milyen energiaforrások működtetik a gazdaságunkat, és miért azok?  Mi lesz a földgáz helyett/után? Merre tovább energiapolitika a putyini háború árnyékában?  Hogyan függnek össze a szociális és takarékossági kérdések? Hogyan törte derékba Greta Thunberg az energiaközgazdász karrierét? És mire szavazunk április 3-án?

Az idén 50 éves Stúdió K színház K elnevezése az állandó változásra és változtatásra utal, a folytonos képzésre, kreativitásra, a közösségben kísérletező, kapcsolat-építő, különleges konfliktusokat kíméletlenül kereső, kíváncsian kutató kritikai műhelyre. Mindez nemcsak az előadásaikra vonatkozik, hanem pl. a február 16-án indult négy részes beszélgetés sorozatukra is.

A Stúdió K Színház új programsorozatában kortárs irodalmi alkotásokon keresztül, vezető klímaszakértők, és egyéb szakértők segítségével közelítenek a klímaválsághoz. A kerekasztal-beszélgetéseken a Stúdió K művészei olvassák fel a problémára reflektáló kortárs műveket, majd az általuk felvetett kérdések megválaszolásában természettudósok, szociológusok, ökológusok, jogászok és aktivisták lesznek a segítségünkre.

Stúdió K színház 4 részes kerekasztal beszélgetésének első alkalmának középpontjában az antropocén volt, az a földtörténeti kor, amelyben bolygónk ökoszisztémáját már az emberi tevékenység határozza meg. Az erről készült február 20-i podcastunk itt >>>

stúdió K 2.rész energia. Balról Sipos Balázs moderátor, Bart István, Ámon Ada, és Szabó John. kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

A mai 2. rész: energiapolitika
Miért kell azonnal kivezetni a szénenergiát? Mi a baj a földgázzal? Miért nem jelent valós alternatívát az atomenergia? Mi a „zöld átmenet”? Milyen energiaforrásokat mozgósítana? Milyen költségekkel jár? Miért lesz munkahelyteremtő az energiapolitika megújítása? És mi akadályozza a kidolgozott stratégiák megvalósítását Magyarországon, az Európai Unióban vagy az Egyesült Államokban? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Klímaválság kerekasztal vendégei a Stúdió K Színházban és a színház rendezésében megtartott vitasorozat 2. részében. A mai podcast ennek Sarkadi Péter által rögzített és a szerkesztett változata.

A kerekasztal szakértő vendégei:

Ámon Ada, energia- és klímapolitikai szakember, a főpolgármester klímaügyi főtanácsadója
Bart István, klímapolitikai szakértő, a Klímastratégia 2050 Intézet igazgatója
Szabó John, PhD-jelölt, CEU és Tudományos Segédmunkatárs, KRTK.
A beszélgetést vezeti: Sipos Balázs, irodalmár

balról Nyakó Júlia, Spilák Lajos és Homonnai Katalin. kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

Az irodalmi betéteket a Stúdió K színművészei: Homonnai Katalin,  Nyakó Júlia, és  Spilák Lajos  tolmácsolják.

Az esemény kizárólagos médiapartnere a greenfo.

Az ingyenes sorozat következő 3. és 4. része április és május hónapok közepén lesz élőben megtartva, ennek részleteit a színház FB oldalán, és a http://www.studiokszinhaz.hu/ honlapon találják, de itt a greenfon mindegyik epizódból készítünk podcastot.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás