Hirdetés
greenfo/MTI

Magyar vezetésű nemzetközi kutatócsoport vizsgálja másfél éven keresztül a Kárpát-medence éghajlatváltozását. Cserépfalu mellett mutatta be a Bükki Nemzeti Park, hogy miként élesztik újra a hagyományos gyephasználatot. Az élőhely-rekonstrukcióval párhuzamosan visszaszorítják a nem őshonos fajokat is.

„Küzdünk az ellen, hogy az inváziós fajok teljesen elborítsák a számunkra értékes, természetes fajok által dominált, illetve foglalt gyepeket” – nyilatkozta Ilonczai Zoltán, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökológiai referense. A Bükk az egyik mintaterület. A nemzetközi munkacsoport megvizsgálja a felszíni és felszín alatti vizeket, füves, vizes, erdős területeket. A program célja, hogy a Kárpátok éghajlatváltozásának ismeretében egy más területeken is alkalmazható környezetvédelmi programot dolgozzon ki.

„Végre egy magyar kezdeményezés, magyar kivitelezés, melyben elsősorban magyar cégek dolgoznak, és nem csak alvállalkozóként, mint ahogy eddig ezekben a programokban. Itt a külföldi cégek, belgák, hollandok, franciák és más cégek a mi alvállalkozóink” – közölte Nádasi Tamás, az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. elnöke. A klímaváltozást Európa kilenc országának tudósai magyar kezdeményezésre, magyar vezetéssel kutatják. A másfél évig tartó program költségvetése több mint 1,3 millió euró.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás