Hirdetés

Rég nem látott változásokat vezettek be az Egyesült Államokban a baseballban a most indult szezonban. Ezek igyekeznek látványosabbá és pörgősebbé a külföldiek és a fiatalabb nemzedékek által unalmasnak talált sportot. A módosításokra időzítve hozta nyilvánosságra az amerikai meteorológiai szervezet azt a tanulmányát, amelyben összekapcsolja a klímaváltozást a baseball pontszerzésével, a hazafutással (home run).
A tudósok 1962 és 2019 közötti több mint százezer mérkőzést elemeztek, és 2010 óta 577 hazafutást tulajdonítottak annak, hogy a globális felmelegedés következtében a levegő magasabb hőmérsékletű, s ezért ritkább. Így a megütött labda messzebbre száll, nehezebb elkapni, a futó pedig könnyebben szerezhet pontot. Ezekben az esetekben esélye sem volt a védőknek, mert a labda a nézőtéren landolt, ahová a számítások szerint hidegebb levegőben nem jutott volna el.

Ezt az összefüggést már régen sejtették, de empirikusan még nem próbálták kimutatni. A meteorológusok szerint a további felmelegedés még jobban javítja az ütőjátékosok eredményeségét. Ez persze aligha vigasztalja a klímaváltozásban veszélyt látó környezetvédőket, akik nem feltétlenül rajonganak a baseballért sem.

A baseball tavaszi szabályváltozásai

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás