A rovat kizárólagos támogatója

A klímaváltozás híreinek kis fénysugarát gyorsan beárnyékolták az elnökválasztás újdonságai az elmúlt hetekben. Noha Amerika gyerekei hivatalosan is jogot szereztek, hogy perelhessék kormányukat a globális felmelegedés kapcsán. Nemrég a 21 fiatalkorú panaszos által benyújtott vádlókereseten alapuló pert Ann Aiken Kerületi Bíró érvényesnek nyilvánította az Oregoni Eugene-ben.

A 9-20 év közti állampolgárok a fosszilis üzemanyag ipart, Obama elnököt és további szövetségi irodákat vádolnak azzal, hogy – elutasítva a klíma-változás elleni lépések megtételét – megsértették az alaptörvénybe foglalt jogaikat. „A szövetségi bíróságok túl gyakran voltak óvatoskodók és engedelmeskedők a környezeti jog témájában, a világ pedig szenvedett emiatt.” – írta Aiken bíró a döntésének indoklásaként. James Hansen híres klíma-kutató mellett – aki 1988-ban könyörgött a kongresszusnak, hogy vegyék figyelembe az üvegházgáz kibocsátások káros hatásait – sok aktivista is úgy üdvözölte a fiatalok csoportját, mint a jövő generációk reményének rég várt jelzőtüzét.

A perben a felperesek azzal vádolják az USA kormányát és az energia-kereskedelem iparágait, hogy veszélyeztetik az élethez, a szabadsághoz, a tulajdonhoz és a létfontosságú közjavakhoz való jogot. 2015-ben a Gyártók Országos Szövetsége (National Association of Manufacturers), az Amerikai Üzemanyag és Petrokemikália Gyártók (American Fuel & Petrochemical Manufacturers) illetve az Amerikai Petróleum Intézmény (API) a kormánnyal egyetértésben indítványozta az ügy ejtését Thomas Coffin rendőrbíró előtt. Az ellenállás a „témaköri illetékesség hiányára és a követelés igénylésének kudarcára” alapozta javaslatát. Coffin bíró visszautasította a javaslatot, bár a vádlottak fellebbeztek és visszavonulása után Aikin bíró lépett Coffin helyébe. Az API, mint a legnagyobb fosszilis üzemanyag-kereskedő társaság millió dollárokat költ lobby tevékenységre évente, hogy elősegítse az olaj, gáz és szén érdekeltségű cégek befolyásának növelését. A SourceWatch hírei alapján a társaság cégeket hozott létre, melyek a politikai célkitűzések teljesítésének előmozdításán dolgoznak eltitkolva annak érdekeit és valódi elkötelezettségét, eközben pedig olyan jobboldali érdekvédő csoportokat pénzelnek, mint az Americans for Prosperity.

Aikin Bíró a vádlottak kifogásaiban csak kis igazságot vélt felfedezni. Kijelentette, hogy az ember- okozta klímaváltozás ténye „kétségbe vonatlan” és támogatta a felpereseket abban, hogy a globális felmelegedés okozta károkért nemzeti erőket tegyenek felelőssé és elszámoltathatóvá. Ahogy írja: „Ez a per más természetű, mint a tipikus környezeti esetek. Kijelenti, hogy a vádlottak ténykedései illetve tétlensége – függetlenül attól, hogy sért e bármilyen specifikus törvényi kötelezettséget vagy sem – olyan mélyrehatóan károsítja Föld-bolygónkat, hogy ezzel fenyegeti a felperesek alapvető alaptörvénybe foglalt jogait az élethez és a szabadsághoz.” A fiatalok győzelme nem csak önmagában bír jelentőséggel, hanem azért is, mert precedenst teremt a további szövetségi klímaperekhez.

Tavaly egy Holland bíró döntött a felpereseknek kedvezően, elrendelve az ország kibocsátásának (az 1990-es szintjéhez képest 25%-al való) csökkentését, öt évre szólóan. Ez volt az első alkalom, hogy egy bíróság amellett döntött, hogy államoknak „független, (jogilag kikövetelhető) kötelezettsége (legyen) az állampolgárok felé.” A mostani döntés kiváltképp fontos, hiszen a Párizsi Egyezmény vállalásainak az országok most kezdenek eleget tenni. Az egyezmény hatályba lépése után a tagoktól elvárható, hogy mindenféle eszközökkel fékezzék szén-kibocsátásukat, bár sok fosszilis üzemanyag csoport most kezdi el jóváhagyni a fejlődő, alternatív energiaforrásokat támogató terveket. Egy a Motherboard-nak adott nyilatkozat szerint az ExxonMobil a Párizsi Egyezményt „fontos, előremutató lépés”-nek nevezte és utalt rá, hogy céljai egybeesnek az egyezmény által felállított célokkal. Ugyanakkor az olaj és gáz érdekeltségű cég jelenleg ellenáll egy olyan jogi kivizsgálásnak, amely bizonyíthatná, hogy tudatosan tévesztette-e meg a közvéleményt és részvényeseit a klímaváltozás veszélyeivel kapcsolatban.

„A generációm újraírja a történelmet. Éppen azt csináljuk, amit oly sokan mondtak, hogy képtelenek leszünk csinálni: felelősségre vonjuk vezetőinket katasztrofális és veszélyes tevékenykedéseikért” – mondta a 16 éves panaszos, Xiuhtezcatl Martinez a klímaváltozási esetről. A per egy a sok állami, szövetségi jogi esemény közül, melynek élén az Our Childern’s Trust (A Gyermekeinkért: polgárilag elkötelezett nonprofit szervezet) áll, aki a fiatalok jövőjét és a környezetet érintő ügyekben végez érdekvédelmi tevékenységet. „Én és felperes-társaim igazságot követelünk a generációnknak és igazságot minden eljövendő generációnak” – tette hozzá Martinez – „Ez lesz életünk nagy tárgyalása!”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás