A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az ázsiai tigrisszúnyogot az 1970-es években hurcolták be Európába, és azóta a kontinens több mint 20 országában felbukkant. Több tucat kórokozót terjeszthet, köztük dengue-, chikungunya- és a zikavírust. Egy új tanulmány alapján a globális felmelegedés következtében már télen is szaporodik Európa déli részén.

A klímaváltozás miatt fennáll a veszélye, hogy a rovarok egész évben képesek lesznek szaporodni, ami jelentősen növeli a hozzájuk köthető betegségek terjedésének kockázatát, mivel a rovar számos kórokozót képes terjeszteni.

Irene Del Lesto, a Laziói és Toszkánai Kísérleti Zooprofilaktikai Intézete munkatársa és kollégái szerint a következő évtizedekben Dél-Németország egyes területei is alkalmassá válhatnak a téli szaporodásra.  Németországban egyelőre nem tudni róla, hogy ilyen megbetegedést okoztak volna a helyi rovarok, de Franciaország déli részén már több hazai zikafertőzést is jelentettek. A dengue-láz Madeirán, Horvátországban és Franciaországban is megjelent, és a chikungunya-vírus is felbukkant a Földközi-tenger térségében. Olaszországban minden régióban megjelent már az ázsiai tigrisszúnyog.

Jövőbeli elterjedésének lehetőségeit a kutatók számítógépes szimulációk segítségével próbálták felmérni. A csoport csapdákat helyezett el a közép-olaszországi Lazio régióban, ahol a főváros, Róma is található. A 2018-tól 2022-ig tartó időszakban december eleje és február vége között kéthetente vizsgálták át a kihelyezett 469 csapdát peték után kutatva. 38 helyszínen összesen 1113 tojást találtak.

A kutatók közben összevetették a szaporodási adatokat az előző hetek átlagos hőmérsékleti minimumaival, és arra jutottak, hogy legalább 4 Celsius-fok szükséges ahhoz, hogy meginduljon a szórványos peterakás. Az egész éves szaporodás feltétele, hogy januárban az átlagos hőmérsékleti minimum ne essen 10 Celsius-fok alá.

A Földközi-tenger medencéjére a következő évtizedekben jellemző éghajlati körülményeket különféle modellekkel szimulálták. Az eredmények alapján 2080-ig Dél-Európa számos partszakaszán – például Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban – már a globális átlaghőmérséklet kis mértékű emelkedésénél is elérheti a januári minimum a 8-10 Celsius-fokot. Egyes térségekben 10 Celsius-fok körüli átlagos minimumhőmérséklet várható télen, így a feltételek kedvezőek lesznek az ázsiai tigrisszúnyog egész éves szaporodásához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás