Hirdetés
Forrás: hvg.hu/zhvg

Tíz ország fiataljait kérdezték arról, hogy mit gondolnak a klímaváltozásról. A fiatalok több mint fele szerint nincs jövője az emberiségnek.

Rendkívül sötétnek látják a jövőt a fiatalok a klímaváltozás miatt – derül ki az angliai Bath-i Egyetem és öt másik felsőoktatási intézmény közös, globális felméréséből. A megjelenés előtt álló kutatás eredményeit összegző BBC azt írja:

60 százalék közelében van azok száma, akik aggódnak, vagy különösen aggódnak;
45 százaléknál többen vannak, akiknek a mindennapi életét is befolyásolja ez az aggodalom;
40 százalék körül vannak, akik ezért talán gyereket sem vállalnának;
75 százalék szerint ijesztő a jövő;
56 százalék szerint az emberiségnek befellegzett.
Utóbbit a kormányzatok inkompetenciájával kötik össze, valamint azzal, hogy nem cselekszenek a döntéshozók: 65 százalék szerint megbízhatatlanok a kormányok, és mindössze 31 százalék bízik bennük. Ezzel összefüggésben, általános érzésnek bizonyult a felmérésben részt vevő fiatalok között az elárultságé és a mellőzöttségé.

A kutatást vezető Caroline Hickman azzal kommentálta az eredményeket, hogy aggódnak a fiatalok mentális egészségéért. A BBC-nek nyilatkozva azt is megjegyezte: hallgatnia kéne a kormányoknak a tudományra, ahelyett, hogy betegségnek tekintik a fiatalok szorongását.

A kutatók tíz ország 10 ezer, 16 és 25 éves kor közötti fiatalját kérdezték. A kutatást az Avaaz finanszírozta, és a Lancet Planetary Health című szaklapban fog megjelenni. Via zöld HVG.

Nyitókép: Greta Thunberg és fiatalok szerte a világból sürgetik a világ vezetőit, hogy tegyenek az éghajlati válság ellen (Fotó: UNFCCC)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás